Sisällön tarjoaa Blogger.

Sade, missä sä oot?

Meillä ei mitään uutta siis sisustusrintamalla. Ihan liian kuuma jopa siivoamiseen. Olen kokopäivän haaveillut vesisateesta, mutta ei, ei sada, ei sitten pisaraakaan. Ukkonen kyllä jyrisee, mutta sade puuttuu. Alan tuskastua jo :D

Eilen istuttelin pensaita, voi mää kyllä niin rakastan puutarhan tekoa, vaikka taitoa ei hyppysissä sitten juuri minkään vertaa ole. Näistä minulle tulee mieleen aina meidän mummola. Siksi näitä ihanaisia pensaita istuttelin, vaaleanpunaista ja sitten myös valkoisia.


Taidan lähteä kastelemaan kukkasia kun sitä sadetta ei näy eikä kuulu.


Ostin muuten reissusta pikkaisen arvontapalkinnonkin tänne blogin puolelle. Saas nähdä missä vaiheessa arvontapostausta pukkaa...

16 kommenttia

 1. Hei, mitäs nuo viimeisen kuvan siniset ja valkoiset kukat on? :) Kun miehen isän vaimolla taisi olla nuita valkoisia kans, mutta hän ei muistanut sen nimeä.

  VastaaPoista
 2. Kauniita istutuksia! Minkä nimisiä nuo pensaat on? Helteistä viikonlopun jatkoa, toivotaan että sitä sadettakin saataisiin hieman! :)

  VastaaPoista
 3. Tampereella ainakin satoi ja kovaa, joten toivotaan sen suuntaavan teille päin.

  VastaaPoista
 4. Saanaj: Ne on karpaattienkelloja :)

  Katri: Jaloangervoja. Toivotaan, että alkais satamaan :)

  VastaaPoista
 5. Minä olen siinä luulossa, että noi jaloangervot on ihan perennoja, eikä pensaita. Ainakin mulla on kukkapenkissä juuri samanlaisia ja jaloangervon nimellä minä olen ne ostanut. Nättejä ne ovat joka tapauksessa, mutta eivät kovin isoja ja nuo maanpääliset osat lakastuvat talveksi...

  Maarit

  VastaaPoista
 6. Maarit: No kai ne jotain perennoja on, mutta pensaiksi ne minä istutin, kasvavat kuitenkin noin 100 cm ja saman verran leveyttä ja minulla ei ole tarkoitus tuolla peittää mitään, kuhan komistavat pihaa. Ja se valkoinen lajike kasvaa 1.5- 2metriseksi niin sellaisen istutin yksinään. Eihän sitä kukaan tai mikään kiellä perennoja laitettavan näin :)

  VastaaPoista
 7. Jaloangervot ovat kyllä ihania!
  Itse kantapään kautta oppineena ystävällinen vinkki: ei kannata antaa nurtsin kasvaa pensaan tai varsinkaan perennan juurelle, vie kaiken veden ja ravinnon eikä ihanat perennasi pääse kasvamaan, kituuttavat vain saman kokoisina vuodesta toiseen, jos eivät siis kupsahda :( Eli joko säännöllistä kitkentää tai helpompi vaihtoehto laittaa jokin rajaamaan/suojaamaan istutusten aluset.

  Ja nurtsin leikkuu on muuten helpompaa, jos perennat ja pensaat ovat ryhminä, mutta mikäänhän ei siis estä istuttamasta niitä ihan miten haluaa ja minne haluaa, jos vain itse jaksaa tehdä töitä.

  Terveisin laiska puutarhuri,
  yrityksen ja erehdyksen puutarhasta ;)

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: kiitos hyvästä kommentista. Haluaisinkin sulta lisävinkkejä :) Tarkoitatko että niiden lappusten taimivälejä ei tarvisi noudattaa vai tarkoitatko että istuttaisi ne sellaiseksi "ympyrän muotoon"? Minä istutin nuo orjallisesti 40 cm välein, koska halusin matalat kukkaiset rajaamaan autoalueen. Oon ollut tähän asti aika kova ruohimaan istutusten alueita, saas nähdä kuinka jatkossa :D Suosittelivat puutarhalla, että vielä ei laittaisi katetta, jotta pääsisivät kunnolla kasvamaan.

  VastaaPoista
 9. Kivat kukkakuvat :) Täällä vähän sama tunnelma ettei mitään jaksa tässä helteessä tehdä. Satoi tosin - sen hetken jonka satuin koiran kanssa lenkillä olemaan :D

  VastaaPoista
 10. Minä istutin viime kesänä valkoisia jaloangervoja, eivät ainakaan vielä tänä kesänä ole kasvaneet juuri puolta metriä korkeammaksi :(
  Minäkään en ole kovin kummoinen viherpeukalo, mutta suosittelen kyllä perennapenkkiä, sellaista mistä saa sitten ihania tuoreita leikkokukkia maljakkoon. Juuri äsken hain pionikimpun, on ne niin kauniita :) Valkoisia ja vaaleanpunaisia liljoja haluaisin myös pitkän penkin, mutta saa nähdä milloin saan sen laitettua. Mulla ois sulle hyvä idea kukkapenkin reunukseksi, tein itse näiden kuvien vinkistä samanlaisen ja ihan mielettömän kiva ja helppohoitoinen
  http://puutarha.net/index.asp?s=/keskustelu/keskustelu.asp?id=10462&vnro=349337
  tuosta pitäisi löytyä kuvat, jossa luonnonkivistä pengerretty kukkapenkki. Suosittelen. :)

  Petra

  VastaaPoista
 11. Voi ei, kirjoitin pitkät pätkät, mutta tulikin vain service error!
  Jos viesti tuli perille, jätä tämä julkaisematta :)

  Eli kyselit lisäneuvoja. En siis ole asiantuntija, vain omiin kokemuksiin perustuvia neuvoja jakelen ;)

  En itse noudata itutusvälisuosituksia orjallisesti, vaan laitan lähes kaikki aina tiiviimmin. Jos tarvetta tulee myöhemmin voi sitten siirtää tai jakaa, useimmat kasvit kestävät sen hyvin. En muista onko jaloangervot tällaisia, mutta ainakaan itse en ole joutunut siirtämään, vaikka meillä jo kolmatta kesää ne ilahduttavat, kasvavat melko hitaasti siis.

  Laittaisin yhtenäisen penkin (ei siis nurmikkoa väleihin), jonka muoto voi olla mikä vain, mielikuvitus rajana :) Jaloangervojen kanssa istuttaisin muitakin ihania perennoja tai vaikka pieniä pensaita, jotka viihtyvät samanlaisissa olosuhteissa. Kasvit saavat suojaa toisistaan eikä rikkakasveille jää tilaa. Näin ne kasvit luonnossakin yleensä kasvavat.

  Ensimmäisenä kesänä vaatii tietysti enemmän hoitoa, etenkin sitä rikkaruohojen kitkemistä (katteesta huolimatta), mutta jo seuraavana kesänä huomaa pääsevänsä helpommalla. Tällainen laiska puutarhuri voi välillä vain ihastella aikaansaannoksiaan ;)

  Hyvää kesää ja onnistumisen iloa puutarhaasi! :)

  VastaaPoista
 12. Pensaita tai perennoja, kauniita joka tapauksessa :) Tekemällä oppii, kai se pätee puutarhan hoidossa siinä missä muussakin. Itsekin haluaisin olla vähän viherpeukaloisempi, meillä tosin ei ole kuin tuo pikkuinen rivarin piha.

  VastaaPoista
 13. Johanna: On kyllä melkoisen tukalaa, ja tuntuu, että ei jaksa yhtään mitään :)

  Petra: kiitos vinkeistä, pitääpä lähtä tutustumaan tuohon linkkiin.

  Anonyymi: kiitos lisätiedoista, ehkä minäkään en tästä lähin orjallisesti noudata niitä ohjeita :) Kiitos kun jaksoit laittaa uudestaan viestin. Bloggerissa on jotain ongelmaa, aina silloin tällöin pääsee tänne kirjautumaan.

  Onnen Omenia: Sama juttu, määki toivoisin olevani viherpeukalo :D

  VastaaPoista
 14. Pitkästä aikaan ehdiin vierailuille :) Ulkopuuhia ja pihanrakennusta... meilläkin on viekin samtat puuhat vaikka ollaan jo 6vuotta asuttu! :D Meidän piha ei oo koskaan valmis: koko ajan uusia suunitelmia ja just perennoja saa jakaa ja vaihdella ;D

  Mä ehdottomasti kans perustaisin kunnon penkin noille jaloangervoille! On tosiaan paljon helpompi leikata nurmikkoja ja sitten itse kasvien takia. :)

  VastaaPoista
 15. Jaloangervot eivät kyllä kasva metrinkään pituisisksi, sellaiset 70-80 cm yleensä korkeimmillaan. Onkohan nyt tullut puutarhalla joku erehdys? Lukiseppa linkistä vähän...
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ilOkq5vxBpQJ:www.viherpiste.fi/perenna_.html+jaloangervo&cd=7&hl=fi&ct=clnk&gl=fi&client=firefox-a&source=www.google.fi

  VastaaPoista
 16. Anonyymi: Kiitti linkistä :) Nuo punaiset eivät kuulemma kasvakkaan, mutta valkoisen väitti kasvavan ja siinä taisi olla joku lappukin siitä korkeudesta. Tai sitten se valkoinen ei ollut jaloangervo. :D Ihan sama, kauniita ne on silti :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista.