Sisällön tarjoaa Blogger.

Ongelmalliset sohvanpäälliset

Viikko sitten alkoi alamäki ja taistelu valkoisia sohvanpäällisiä vastaan. Laitoin tavalliseen tapaan sohvan päälliset pyykkiin ja näky oli kyllä karmiva kun ne koneesta otin pois, yltä päältä päälliset olivat täynnä mustia tahroja, jotka vaikuttivat sellaisilta kuin ne olisivat olleet jonkun printtipaidan aikaansaannoksia.Pyöritin päällisiä koneessa valehtelematta viisi kertaa, loppua kohden mustat viirut haalistuivat, mutta eivät lähteneet pois. Ei auttanut muu kuin laittaa pesukone pyörimään puhdistusohjelmalle ja toivoa parasta, että koneeseen jääneet moskat ja muut puhdistuu. Pyöritin rumpupesun kolme kertaa ja viimeisellä kerralla uskoin ja toivoin, että moskat olisivat jo tipotiessään. Tänään kuitenkin päätin irroittaa toisen sohvan päälliset ja laittaa ne pesuun, eikä sekään onnistunut kuin strömsössä, jälleen mustia tahroja päällisissä, tosin huomattavasti vähemmän kuin viikko sitten pestyissä päällisissä. 


Nyt pohdinkin täällä kuumeisesti, että ostanko uudet valkoiset päälliset vai poikkeaisinko nyt periaatteestani ja ostaisin harmaat päälliset?  

Meillä ei koskaan aiemmin ole ollut ongelmia päällisten pesun kanssa, aina ovat puhtaaksi lähteneet ja hyvin kestäneet pesun ja kuivausrummun, nyt vaan koneeseen oli eksynyt joku joka likasi varsinkin suurella linkousnoudella lingottaessa pyykin, todella ihmeellistä. Nyt siis hankinnassa on uudet päälliset Ikeasta, koska ne mustat viirut eivät millään lähde päällisistä pois.  


Mitä mieltä sinä olet, sopisiko olohuoneeseemme harmaat päälliset, vai meneekö se liian synkän näköiseksi? Vai suosittelisitko mieluiten valkoisten päällisten hankintaa?

Kuva: www.ikea.fi

62 kommenttia

 1. Valkoiset on tietysti aina ns. varmat, mutta jos teillä on paljon vaaleaa ja valoisaa, niin mikseipä harmaatkin olis kivat! No, tämä ei nyt varmasti paljo avartanut... ;) t. Irene, jolla on tumman liilat tyynyt :) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, valkoiset on aina varma valinta :D Mietin vain, että jos ostan uudet valkoiset niin mitä jos niille käy samalla tavalla kuin näille :)

   Poista
 2. Harmaat voisi olla kivat! En usko, että olisi liian synkkä. Paljon vaaleaa kuitenkin rinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voishan se talvisaikaan mennä ne harmaat ja sitten kesälle laittaisi aina valkoiset, hmmm. hankalaa päättää :D

   Poista
 3. Hei Johanna! Sama ongelma ollut meillä valkopesussa. Luulin syyksi miehen työvaatteiden pesua ja hommattiin sitä varten uusi konekkin. Syy on kuitenkin zeoliitti, joka jää koneen osiin ja kovassa linkouksessa se "lähtee liikkeelle" ja tarttuu valkoisiin. Osan olen tahranpoistajalla saanut pois mutta ruma läntti löytyy meidän sohvasta. Mielestäni olen käyttänyt zeoliitionta pesuainetta aina, mutta nähtävästi koneen alkuaikoina olen sellaista tietämättömänä käyttänyt. Valkoisesta sohvasta en silti luovu. Pesen kirjopesulla ja linkoan pienemmillä kierroksilla. Kyllä harmaakin päällinen olisi kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta zeoliittiähän ei ole nestemmäisissä pesuaineissa? Minä nimittäin en käytä muutakuin nestemäistä.. Itse pesen sellaisella höyrypesutoiminnolla, eli se käyttää vettä ja sitten höyryä, jolloin se höyry pitäisi tunkeutua pienimpiinkin reikiin ja yleensä se on kyllä ollut tehokas ohjelma, mutta näiden mustien kanssa ei tällä kertaa toiminut sekään :/

   Poista
 4. Voi, ompa tosi kurja juttu, ja kun ei sitten millään edes lähde kokonaan pois :-/ Tosi harmillinen. Kyllähän nuo valkoiset on teille aivan oivat ja niin raikkaat, toki harmaakin sopii hyvin teille :-) Olisin ehkä kumminkin valkoisten kannalla jos tuon ihanan raikkauden haluat pitää samanlaisena :-)

  Mukavaa pyhäpäivää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tympäsee hiukan. Olet kyllä oikeassa, valkoiset on raikkaat ja tuo valoisuutta tilaan :)

   Poista
 5. Voi harmitus, mikä pyykkäysongelma! Varmasti risoo!
  Minusta valkoiset sohvat sopivat paremmin teille, koka seinät ovat harmahtavat. Eri asia sitten, jos seinät olisivat valkoiset. Liikaa harmaata on...liikaa. Toivottavasti saat ongelman ratkaistua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, jos seinät olisi valkoiset, harmaa olisi kyllä aika kiva, erottuisivatkin erillä tavalla :)

   Mies aikoi ilmeisesti kokeilla liottamalla saada niitä päällisiä valkoisiksi, saa nähdä kuinka käy :)

   Poista
 6. Harmaat, vaihtelu virkistää ;)

  VastaaPoista
 7. Mulla kävi taannoin niin, että pesussa valkoisiin päällisiin tuli keltaisia länttejä. Todella mystistä kyllä, mitä ne läntit olivat, sillä kyllä meillä muutenkin paljon valkoista pyykkiä pestään, eikä se IKINÄ ole värjäytynyt keltaiseksi. Meillä ei juurikaan ole keltaisia tekstiilejä eikä vaatteita, joten jotakin muuta moskaa siellä koneen uumenissa oli. Uudet valkoiset päällyset piti sitten hankkia, enkä ole vielä uskaltanut pestä niitä..

  Nyt harkitsen itsekin harmaita päällisiä :/ Kyllähän ne meille, kuten teillekin, sopivat, mutta varmasti viimeistään kevään tullen taas kaipaa valkoista raikkautta. Siinäpä pulma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin mietin, että jos ostaisi uudet päälliset ja pesettäisi ne jatkossa sitten pesulassa, eihän se kahden sohvan päällisten pesettäminen voi kovin kallista olla, pysyisivät sitten ainakin valkoisina :)

   Minäkin luulen, että kevään tullen kaipaisin valkoisia päällisiä, ne tuo niin paljon raikkautta ja valoisuutta .

   Poista
 8. O'ou! Samaa pelkään itsekin, kun tarkoitus on lähiaikoina laittaa Ikean valkoisista nojatuoleista päälliset pesuun.. Harmaat päälliset voisi tuoda teille vaihtelua ja lämpöistä pesämäisyyttä talvikuukausiin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ainakin, että jos peset ne päälliset niin laita nurinpäin, niin ei ainakaan päälykankaaseen tule ne tahrat. Itse en muistanut kääntää kummankaan sohvan päällisiä ja nyt sapettaa :D Nooh, virheistä oppii :)

   Poista
 9. Jos ne valkoiset päälliset on joka tapauksessa pilalla, niin voiskos ne yrittää värjätä koneessa mustiksi? Nuo tummanharmaat ovat kyllä aika tummat, mutta varmaan vähän käytännöllisempi vaihtoehto kuin valkoiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä halua mustia, ne menee niin tummiksi sitten. Me kokeillaan vielä liottaa ne, jos saatais sillä lähtemään ne tahrat :)

   Poista
 10. Voi ei, onpa harmillinen juttu :( Nuo valkoiset sopii mun mielestä teidän sisustukseen paremmin, teillä on olkkarissa muutenkin paljon harmaata ja seinät on sävytetyt, joten harmaat sohvat vois olla liian tummat? Vaikka käytännöllisemmäthän ne varmasti on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, käytännöllisemmäthän ne harmaat olis, mutta kuten sanoit, vois mennä melko tummaksi koko olkkari.

   Poista
 11. Minä ihan ehdottomasti kannatan teille valkoisia päällisiä :)
  Ja tämä kuulostaa nyt tosi tätimäiseltä, mutta oletko kattonut Marttojen sivuilta vinkkejä koneen puhdistukseen ja tahranpoistoon? Minä luotan niihin vinkkeihin kaikessa kodinhoidossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuo kuulosta ollenkaan tätimäiseltä, marttojen vinkit on aina käytännöllisiä ;)

   Poista
 12. Tummempi sävy talveksi ei ole huono juttu lainkaan! Huomasin tänään omissa valkoisissa päällisissä "ruosteen" väriset viirut, koneesta varmaankin -harmitus! Onneksi hankin ostovaiheessa jo toiset vaihtopäälliset, koska meillä joku aina rötvää jotain valkoisille istuimillle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopas nyt on monella valkoisten päällisten kanssa ongelmia :) Itse en hoksannut ostaa vaihtopäällisiä ja aiemmin ei ole tullut edes mieleenkään kun aina on kuitenkin tullut puhdasta jälkeä kun olen päälliset pessyt :)

   Poista
 13. Koneen voi puhdistaa sitruunahapolla.Sitruunahappoa myydään apteekissa pienissä pusseissa. Antavat myös annosteluohjeen mukaan.
  Sillä voi puhdistaa myös tiskikoneen. Orvokki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuttuja aineita ja yritetty on puhdistaa juurikin tuolla :) Mutta ei se vaan ainakaan nyt tehonnut :/

   Poista
 14. Tässä värjäyspuuhissa kun olen viime päivinä ollut, niin voisiko päälliset värjätä itse pesukoneessa harmaiksi? Minä värjäsin juuri virkatun peiton mustaksi Dylonin pesukonevärillä ja peitosta ainakin tuli kaunis ja värjäytyi ihan tasaisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luin postaukseksi siitä värjäyksestä, sulla onnistui se peiton värjäys todella hyvin. Mulla itsellä on vain todella huonoja kokemuksia värjäyksestä, joten en viitsi ryhtyä siihen operaatioon enää :D

   Poista
 15. Valkoinen valkoinen valkoinen! :)

  VastaaPoista
 16. Voi ei :/ Molemmat kyllä mun mielestä sopis teille.. Jos vaihtelua haluaa niin sitten tietty harmaat ;) tai molemmat! :D Mulla on sulle tunnustus http://tohinaajatouhua.blogspot.fi/2013/11/uusi-aarteeni-ja-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnuksesta <3 tulen heti piipahtamaan :)

   Poista
 17. Voi mikä mutka tulikaan matkaan, varmaan otti päähän :(
  Minä kyllä kannatan edelleen valkoista, antaisi raikkautta nojatuolien ja seinien värien rinnalla.
  Pidetään peukkuja liotukselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän se nyppii, mutta pitää vielä kokeilla liottaa ne puhtaiksi :)

   Poista
 18. Olipa tosi kurjaa, että päälliset värjäytyivät pilalle! Itselleni on käynyt kerran tuolla tavalla kylppärin maton kanssa ja ei siinäkään pesut auttaneet. :/
  Kaikesta huolimatta annan ääneni uusille valkoisille päällisille. :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selviskö sinulle koskaan mistä se värjäys johtui?

   Poista
 19. Minä saan tahran kuin tahran pois valkoisista tekatiileistä swipen 40:60 llä ja tietysti pesuaineella. -Mallu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, mistähän tuollaisia aineita saa?

   Poista
  2. Sitä saa Swipen jälleenmyyjiltä. Oulun seudulla on useita myyjiä. Ei tarvitse mennä kutsuille, heillä on yleensä sitä varastossa tai minä ainakin olen saanut sitä ilman kutsuja. Aine on kallista mutta todella tehokasta ja riittoisaa. Tavallisen pesuaineen sekaan pikkuloraus. Olen saanut rasvaläntit pois muunmuassa ruokapöydän tuolien kankaista. -Mallu

   Poista
 20. No eikä.. Onpa outoa. Harmi. Mä oon ajatellut ostaa harmaat toisiksi päällisiksi että saa vaihtelua. Mutta valkoset on kyllä niin ihanat.. Onneksi valkoiset ei oo niin kalliit, mutta tuleehan niille yhteensä hintaa jos molemmat ostaa. Tsemppiä päätökseen! Kokeilisin vielä sitä valkaisua, mutta sit jos menee shoppailuksi ostaisin varmaan molemmat. Mä haluaisin käydä itsekin Ikeassa mut en tiiä yhtään milloin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, valkoiset on onneksi niin edulliset, että voi toiset ostaa. Ei ne harmaatkaan minusta kovin kalliit olleet, taisivat olla nyt tarjouksessa :) pitää tosiaan vielä kokeilla jos lähtevät valkaisulla ja liottamalla puhtaaksi

   Poista
  2. Missä ikeassa ne on tarjouksessa?

   Poista
  3. Verkkokaupassa pli uusi hinta niille päällisille

   Poista
 21. Johanna -kokeilepa vielä, laitat vaikka omon valkaisevaa pesujauhetta ja ruokasoodaa koneeseen? Tai jos olet pessyt ne moneen kertaan kokeile pelkkää ruokasoodaa. Toinen mikä tietysti voisi auttaa on perinteinen kloriitti. Mutta itse olen saanut lakanoita valkaistua uudelleen ruokasoodalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain olen lukenut, että ruokasooda auttaa valkaisemiseen, mutta, että se ei tehoaisi kuitenkaan tahroihin? Pitää katsoa jos jaksaa vielä kokeilla, tuntuu jo niin turhauttavalta nuiden päällisten pesu :D

   Poista
  2. Minä sain viime uutena vuotena soodan ja swipen yhdistelmällä punaviini tahran kokonaan pois valkoisesta matosta. Tahra ei ollut mitenkään pieni.

   Poista
 22. Harmaat ovat ihanat, eikä niin paljon "stressaavat", kuin valkoiset. No, seinät kaipaisivat ehkä sitten valkaisua. Mutta varmaan lopputulos aika kiva ja tyylikäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih :) katsotaan nyt mihin päädytään, ei me taideta jaksaa remppaa kuitenkaan aloittaa :)

   Poista
 23. No onpa harmi, että kävi noin :( Mä olen saanut sappisaippualla kaiken pois noista päällisistä (punaviinin, veren, kahvin ja mustekynän mm.) Onhan valkoiset päälliset niin upeet ja kun meillä ei ainakaan toistuvista pesuista huolimatta ole mennyt miksikään niin miksi ei toiset valkoiset. Tosin vaihtelunhaluisena olen miettinyt usein Isunda harmaata. Ne eivät ole tummat harmaat vaan vaaleat ja monivivahteiset. Ehkä ne eivät loisi pelkäämääsi synkkää tunnelmaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on sappisaippua? Sitä en ole kokeillut... Pitää mennä googlettamaan :)

   Poista
  2. Mä luotan sappisaippuaan kaikessa tahranpoistossa. Sillä lähtee valkosista takeistakin pinttyneet liat pois kauluksesta ja hihansuista. Ihan perusmarketeista sitä saa ja ei maksa kun muutaman euron. Meillä on nyt käytössä palana (palasaippuan kokoinen) ja sillä ehkä vähän hankala käydä päälliset läpi jos mustia pisteitä on kauttaaltaan, mutta muistelisin että oon jossain nähnyt sappisaippuaa myös eri muodossa.

   Poista
 24. Harmaat :) Mustat tuolit pois, tai ainakin kauemmaksi sohvista :)

  VastaaPoista
 25. Kaunis koti teillä :) Oletkos kokeillut ihan perinteistä valkaisevaa (wc:n)pesuainetta, joka sisältää kloriittia? Vettä vain ämpäriin ja kloriittia sekaan. Tahraa voi myös lopuksi hangata jos tarvitsee. Kaupasta saa myös ns. Kyniä, jotka valkaisevat valkoisista pyykeistä tahrat. Mukavaa tiistaita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Minttu <3 En ole kokeillut kloriittia, sen voisi testata kun sitä kaapista löytyy :) Kiitos vinkistä :)

   Poista
 26. Mä olen luottanut kanssa sappisaippuan tehoon... Meillä valkoisissa päällisissä tuli sama ongelma ja sitten pelotti laittaa toista settiä (asutaan sen verran matkassa että ostettiin varaksi olemaan toinen setti heti) ekaa kertaa pesuun, mutta siihen ei mitään tullut. Sitten mietin että olisiko ollut sellaiset kohdat joihin tuli nuo tahrat jotka olen pyyhkinyt "tahroista" jollain yleispeuaineella ja rätillä... No en päässyt ikinä mietinnöissäni loppuun mutta toisiin päällisiin ei enää tahroja tullut. Ootko koittanut värinsieppariliinan kanssa pestä, ei kai yleensä lähde enää noin monta kertaa pesussa käyneistä oikein millään mut itse koittaisin sappisaippuaa ja sitten konepesuun värinsieppariliinan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värinsiepparia olen testannut, tuo sappisaippua mulla on ostoslistalla viikonlopulle kun menen isompaan kauppaan :)

   Poista
 27. Kloriittia pumpulipuikkoon ja tahra tahralta läpi: näet millon tahra vaalentunut ja sit heti vettä perään et ei vaalene enempää. Kestää ikuisuuden, mutta varma konsti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista.