Sisällön tarjoaa Blogger.

Pihasuunnitelmia / unelmia

Monilla on varmasti mielessä jo aikaisen kevään vuoksi piha-alueen laitto, näin myös meillä. Tarkoitus olisi pian alkaa rakentamaan autotallia ja samalla olisi tarkoitus laittaa muukin piha-alue kuntoon. Suunnitelmia on kaikenlaisia, saa nähdä mitkä kaikki niistä toteutuu nyt tämän projektin aikana, autotalli tulee kuitenkin ykkösenä ja sen yhteydessä lisätään asfaltti loppuosaan pihaa. Tarkoitus olisi myös rakentaa lisää terassia vähän joka nurkalle, niin voi valita sitten mieleistä auringonotto paikkaa :D Nyt odotellaankin tarjouksia autotallista ja sen jälkeen päästäis siirtymään projektissa eteenpäin, sen vaan sanon, että miten vaikeaa voikaan olla yhden autotallin ulkonäön valinta tai se millainen rakennuksesta pitää tulla :D
 

Mietinnässä on myös ollut talomme etukuistin lasitus. Lasituksella saisi aikaan yhden lisähuoneen, jota voisi käyttää pitkälle syksyyn ja aikaisin keväällä. Ja en millään malta olla haaveilematta pimeistä syksyilloista kynttilänvalossa lasitetulla terassilla :)  

Kuva: www.lumon.fi
Omenapuita ajattelin istuttaa muutaman lisää, niissä on niin uskomattoman kaunis kukka, että niitä tekis kyllä ehdottomasti mieli laittaa. Täytyy vaan vielä suunnitella, että löytyykö niille vielä tilaa jossa pääsisivät arvoisellensa paikalle. Meidän tontin etuosalle täytyisi laittaa myös pensasaita ja vitsit kuinka upealta näyttäisi lumipalloheisi pensas rivistö, en tosin tiedä soveltuuko se pitemmäksi pensas rivistöksi vai täytyykö vain tyytyä johonkin tavanomaiseen pensaaseen.

 Kuva: www.puutarha.net
Kuva www.agrimarket.fi 

Onko jollakin kokemusta lumipalloheisistä pensas rivistönä?

Tällaisia suunnitelmia täällä näin kevään ja kohta kesän kynnyksellä.

17 kommenttia

 1. meille tulee lumipalloheisi-aidanne. Puutarhamyymälässä suosittelivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, siitä tulee varmasti upea :) Minunkin täytyy käydä puutarhamyymälässä hieman katselemassa

   Poista
 2. Lumipalloheisissä on upeat kukat :) mä vain inhoan kirvoja vai mitä lie siihen joka vuosi tulee täyteen.
  Ahkeraa torjujaa musta ei oikein tule millään... hyvä että ruusut saan tolulla tarpeebn vaatiessa aina "pestyä" :)

  Suosittelen kysymään ammatiolaisen neuvoja puutarhaliikkeistä, uusia näkemyksiä, suunnitelmia, oikeat kasvit oikeaan paikkaan/valoon. Puutarhasuunnitelman ostamiseenkin kannattaa kyllä varmasti panostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on periaatteessa määrätty kasvit, jota aidanteiksi saisi laittaa, joten ei kovin ns. "vapaat kädet" ole näissä asioissa :) Mutta mä tykkään kapinoida kaikkia sääntöjä ja määräyksiä vastaan, joten laitan sellaiset mistä tykkään. Meillä ei ole kirvojen kanssa ollut muiden lumipalloheisien kanssa ongelmia, mä käytän niihin nokkoslientä ja se on ainakin tähän mennessä auttanut :)

   Poista
  2. Miten teet nokkosliemen?

   Poista
  3. Tuoreita nokkosia ämpäriin likoamaan ja annan olla niiden siinä paripäivää, suhde on 1:10 eli 10 litraa vettä ja 1 litra nokkosia :)

   Poista
 3. Ei ole kokemusta rivistönä, mutta jos lumipalloheisiä hankit, niihin kuuluu olennaisena osana ne inhottavat madot, jotka syövät lähes joka vuosi lehdet rei'ille ja joihin ei tehoo mikään myrkky ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matoja en ole kyllä lumipalloheisissä nähnyt? Kirvoja niihin tulee jos niille ei tee mitään :)

   Poista
  2. Mitälie ovatkin, vihreitä mönkiäisiä, jotka syövät lehdet ihan rei'ille. Meillä ja tuttavilla ainakin jatkuvasti hyvästä hoidosta ja myrkyistä huolimatta. Kommentin laitoin siksi, että puutarhuri-ystäväni sanoi, että ne kuuluvat tähän pensaaseen eikä niistä pääse eroon hyvällä hoidolla eikä myrkyilläkään.

   Poista
 4. Meillä päin on yhden talon pihassa 6 lumipalloheittä rivissä, ovat isoja ja kukkiessaan tosi kaunis rivi. Toki kun ovat korkeita ja isoja niin jos niihin kirva tai joku tuke niin kova ja työläs homma tikapuiden kanssa saa olla "myrkyttämässä" niitä. Meillä on norjanangervo aita, noin 2 vuotta ollut ja silloin minulle neuvottiin puutarhamyymälässä että jos haluan pensaan kauniin kaareva oksaisen muodon tulevan esille niin pensaita ei kannata istuttaa niin tiheään kuin pensasaita ohjeissa. Pidä tämä mielessä kun istutat aitasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaisella istutusvälillä istutitte norjanangervon? Minäkin ajattelin päätyä nimittäin samaiseen :) Tänään tuli paikallinen lehti jossa oli juttua tästä lumipalloheisi pensaasta, että siihen tulevat kirvat levittävät jotain tautia joka on vaaraksi täälläpäin viljellylle perunalle, joten taidan kantaa korteni kekoon, enkä istuta lumipalloheisipensaita :)

   Poista
  2. Kävin mittaan ja noin 100 cm on istutusväli ja taimet on astiataimia ei aitataimia. Ohje sanoo että 70-80 cm istutusväli, mutta minä nimenomaan haluan että pensaan kaunis kaarevaoksainen muoto pääsee oikeuksiinsa.

   Poista
 5. Lumipalloheisi on kyllä kaunis, mutta tosiaan niiden kirvojen vuoksi sitten ongelma. Meillä oli nykyisen talon pihalla, kun muutettiin, kolme vierekkäin, joita ei oltu hoidettu millään lailla, eli ei vuosittaista leikkaamista eikä kirvojen hävitystä, joten kaivettiin kaikki pois.

  VastaaPoista
 6. Nii, jos tarvit suunnittelussa yms. apuja, suosittelen tätä firmaa: http://www.carmenia.fi/ :)

  VastaaPoista
 7. http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/tyrnavan-perunoita-uhkaava-virus-leviaa-lumipalloheisista/663189/#.U2M4rjrRzAZ.facebook
  Tämmöiseen törmäsin uutisia lukiessa..

  VastaaPoista
 8. En tuosta suunnitelmasta oikein tajua niin aiotteko laittaa laattaa? Onko sulla tietoa asfaltin hinnasta? Asutaan tässä lähellä niin kiinnostaisi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän on jo suurimmaksi osassa pihassa asfaltti, loppuosa laitetaan asfaltilla kun saadaan autotalli rakennettua. Meillä oli vähän edukkaampi asfaltin hinta kun laitettiin se siinä vaiheessa kun kunta asfaltoi omia alueitaan. Olikohan sen hinta jotain 16 e/m2

   Poista

Kiitos kommentista.