Sisällön tarjoaa Blogger.

Pieni pala luksusta? - Arkiruokailu

Arki on usein kiireistä, eikä samaan ruokapöytään ehditä koskaan arkipäivisin, ainakaan meillä. Muistan kuinka nuoruudessani kaverini perhe kokoontui lähes aina arkisin yhteisen pöydän ääreen syömään klo 18.00. Mielestäni tämä perinne heidän perheessään oli upea, kaikki kokoontuivat saman pöydän ääreen ja yhteistä aikaa löytyi harrastuksista ja kiireistä huolimatta.

Mietin, että miksi me nykyajan perheet olemme niin onnettoman kiireisiä ( vai olemmeko ?), ettemme ehtisi edes syödä yhdessä. Toki haastavuutta voi tuoda vuorotyöläisen arki yms asiat, mutta kuten esimerkiksi meillä. Olemme mieheni kanssa molemmat päivätyössä, tosin sillä poikkeuksella, että mieheni viettää töissä tunnin pidempään kuin minä, mutta kuitenkin. Arkiruokailu käytännössä onnistuisi jos söisimme saman pöydän ääressä aina esimerkiksi klo 17.45 ( kuka sinne asti jaksaa odottaa kun kiljuvanälkä iskee jo klo 17 :D ) jolloin olemme varmastikin kaikki kotona. En tiedä, mutta tekisi niin mieli kokeilla tätä arkipäivien yhteistä ruokailuhetkeä, olisihan se hienoa, että jokainen voisi siinä syönnin yhteydessä kertoa ne päivän kuulumiset ja ajatukset.

No niin tai näin, viikonloppuisin syömme kaikki yhdessä ja se tuntuu oikein kivalta, siitäpä syystä haluaisin tuoda tämän ehkä "luksukseltakin " vaikuttavan ruokailuhetken myös arkipäiviin. Ja voin väittää, että hitusen kivemmasti katettu pöytä ( jonka me loihdimme Ensimmäistä kertaa meidän historian aikana ) tuo oman säväyksensä ruokailuhetkeen. Ja voitteko kuvitella, se että ruoka on esillä tarjoilukulhoissa eikä siinä viimeisiä hetkiä viettävässä kattilassa on iso vaikutus siihen, kuinka se ruokakin maistuu niin paljon paremmalta :) Ja huomaatteko, tämänkään hieman "paremman" kattauksen loihtimiseen ei varmasti ole kovinkaan montaa minuuttia uhrattu, mutta servetit ja ruuan esille asettaminen antavat jo oman vivahteensa tähän hetkeen ♥

Mitenkäs teillä arkiruokailu, syödäänkö miten kenellekin sopii ja mihin aikaan tahansa, vai kuulutteko niihin onnellisiin, jotka ehtivät nauttia yhteisestä hetkestä arkiruokailun lomassa, joka päivä samaan aikaan?

30 kommenttia

 1. Moikka ja Onnea ihan hurjasti liittyen edelliseen!! Voi rakkaus, miten ihanaa!
  En tiedä mitään parempaa kuin vauva!:)
  Ja tuosta ruokailusta täytyy myöntää, että juurikin kiireisiin vedoten ei ole syntynyt meillä ainakaan kunnollista päivällisrytmiä. Sen sijaan meillä on viikonloppuisin piiiiiitkät aamiaiset, jotka on todella runsaita ja voi verrata ihan hotellitasoon:) Ihana mieheni loihtii näitä!
  Terkut ja Onnenhalit!
  Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kati ihanasta kommentista ♥

   Pitkät aamiaiset kuulostaa hyvältä, toisaalta voisi itsekin miettiä myös näitä aamiaisia viikonloppuisin :) Toisaalta olen ainut, joka herää aikaisin niin se jäisi aina minun vastuulle :D

   Poista
 2. Asiaa! Meillä ruokailut tapahtuu toki ana yhdessä, koska meitä on vain kaksi ja yhdelle kokkaaminen ei ole mitenkään järkevää. Sillon tällöin innostun kattamaan nätemmin ja voi kuinka se ruoka maistuukaan! Ero on suuri! Ja lähinnä kai se tulee fiiliksestä! Mutta suosittelen kyllä lämpimästi! :) Tärkeä hetki arjessa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hienoa, että syötte aina yhdessä :) Meillä se menee aina niin, että mies joutuu lämmittämään ruuan minkä olen tehnyt, koska me ei jakseta neidin kanssa odotella iltaan asti :D Mutta ehkä me tehdään tähän muutos, niin sais joskus viettää edes hitusen enemmän aikaa yhdessä saman pöydän ääressä :D

   Poista
 3. Kuulostaa tutulta! :) Yleensä minä ehdin syödä kotiintultua jo ennen miestä. Ei puhettakaan, että jaksaisin kurnivan mahan kanssa odottaa yhteistä ruoka-aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, se maha tahtoo alkaa kurnimaan heti kun kotia tulee :D

   Poista
 4. Onnittelut vauva-uutisista myös täältä! <3

  Meillä syödään päivällinen yhdessä silloin, kun olen aamuvuorossa/vapaalla. Tosin meillä ei tytöllä ole vielä harrastusta, joka omalta osaltaan hankaloittaisi yhteistä ruokailua. Yleensä päivällistä syödään klo 17-18 välisenä aikana. :) Omassa lapsuudessa meillä syötiin kotona ruoka aina yhdessä ja tosiaan niitä kuulumisia vaihdettiin samalla, mutta itse olen tavannut tehdä niin, että tytön ja miehen kuulumisia kyselen töistä päästyäni/tytön hoidosta haettuamme. Lapsena tuntui että tuo ruokailu oli miltei ainut hetki jolloin toiselta kyseltiin mitä kuuluu, joten sen vuoksi olen halunnut tehdä nyt oman perheen suhteen toisin. ;) Veikkaanpa, että harrastusten alettua ja tytön kasvaessa yhteisen ruokailuhetken järjestäminen hankaloituu... ;)

  Aurinkoista keskiviikkoa sinulle! :)

  T: Emppu / Iloa & Unelmaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin kuulumiset kyselen heti kun on hoidosta haettu, mutta niitä kuulumisia jatkellaan sitten ehkä ruokapöydässä :) Minusta vaan vaikuttaa niin ihanalta ajatukselta, että kaikki olisivat edes kerran päivässä saman pöydän ääressä :) Ajatuksena tämä olisi hieno :)

   Poista
 5. Onnea perheenlisästä! Ruokailusta; tulen töistä kotiin maanantaista torstaihin klo 17.30 aikoihin. Olen sanonut teineille (15 v ja 18 v), että syövät ruoan ennen, mikäli heillä on nälkä. Kuitenkin suurimman osan päivistä syömme yhdessä, teinit odottavat, että tulen:) Ja jos en melkein heti pöytään istuttuamme kysy, miten päivä meni ja mitä koulussa oli ruokaa, sanoo nuorempi, että "nyt sun pitää hei kysyä"...Kiva huomata, että (vieläkin) tämä tapa merkitsee heille yhtä paljon kuin minulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin on siis myöhäinen ajankohta ruokailulle, alatko vasta tuolloin puol kuusi tekemään sitä ruokaa? Itse en jaksaisi odottaa millään niin myöhään, mutta ehkä sitä voisi pienen palan hedelmää tms. syödä , jotta jaksaisi odottaa myös miehen töistä tuloa :)

   Yhteinen ruokailu on hieno tapa, älkää luopuko siitä koskaan ♥

   Poista
 6. Meillä on helppo, kun en ite oo töissä ja mies pääsee yleensä puoli 4 jälkeen töistä, niin syödään jokapäivä yhessä siinä neljän maissa. Se on kyllä tosi tärkeä ja mukava hetki, ja ollaan sovittu että vaikka kuin esim. puhelimet piippais tai sois, niin sillon ei vastata edes puhelimeen, vaan keskitytään toisiimme.
  Meillä ei oo edes mikroa, joten ei oo niin helppoa lämmitellä ruokia jos tulee myöhemmin :) Että sillon harvoin kun mies pääsee myöhemmin töistä, niin saatetaan syödä kolmen-neljän aikaan jotain välipalaa, että jaksetaan oottaa esim. kuuteen ruokaa.
  Arkena meillä ei kateta sen erikoisemmin, mutta sunnuntaisin yleensä pyrin laittamaan vähän nätimmin ja kyllä se vaan tuo ihan erityistä tunnelmaa ♥ Ja tuntuu että ruuastakin nautisekelee sillon paljon hitaammin, kun on vähän nähny vaivaa kattauksen eteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, teidän ruokailuhetket kuulostaa just sellaisilta kuin itse haluaisin meilläkin olevan ♥ Kyllä minä taidan nyt ensiviikosta lähtien alkaa noudattamaan tätä että syödään yhdessä :D Jääpä enemmän aikaa myös sille ruuan tekemiselle :)

   Poista
 7. Ensinnäkin, kiitos kun kävit kommentoimassa jotta osasin taas tulla tänne. Olin jotenkin unohtanut sun ihanan blogin, nyt vasta huomasin etten ollutkaan aikoinaan klikannut lukijaksi.. höh. Asia korjattu, nyt en enää missaa kivoja juttuja. ;) Täällä onkin tapahtunut paljon sinä aikana, kun en ollut lukenut! Teidän koti on kokenut muutoksia ja voi, miten ihanaan suuntaan minun mielestä. ♥ Nyt näyttää niin ihanan pehmeältä ja kutsuvalta. Ja sitten voihan vauva, valtavasti onnea pienestä ihmeestä! Niin ihana uutinen, tuli kyynel silmään kun luin tuon postauksen jossa kerroit pienokaisesta. :') Oon tosi onnellinen teidän puolesta, että kaiken jälkeen pieni on vihdoin matkalla. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Jenni sinulle ihanasta kommentista <3 paljon on tosiaan tapahtunut ja itsekin tykkään että huomattavasti lämpöisempään suuntaan on menty :)

   Poista
 8. Hei! Meillä syödään aina aamupala ja päivällinen yhdessä,niin arkena kuin vapaina:) joskus tosi harvoin syödään pojan kans päivällinen kahdestaan ku
  Iskä on myöhään töissä, nykyään ihanan harvoin:) päivällinen meillä on 16.30-17. aikaan,joskus myöhemminkin:) Viiklnlopuisin syödään kaikki ateriat yhdessä ja kiireettä. Silloin myös tulee tehtyä jälkkäriä;) Yhdessä syöminen on ihana tapa, jota aion jatkaa niin pitkään kun mahdollista! ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamupalahetket olisivatkin aika luksusta, niihin ei vaan kovin moni pysty koska työ rajoittaa vapaa-aikaan:) viikonloppuisin mekin nautiskellaan ja kiireettömästi yleensä syödään, ne onkin olleet ne ainoat päivät milloin oikeasti ehtii kunnolla istahtamaan :)

   Poista
 9. Näyttääpä teillä ihanan syksyiselle. Meillä harvoin syödään samaan aikaa arjessa. Itse yritän syödä yhden kerran lasten kanssa, tai istun ainakin saman pöydän ääreen kun he syövät ja kyselen päivän tapahtumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivalta kuulostaa, että kerran päivässä istutte yhdessä siinä ehtii hyvin vaihtaa kuulumiset :)

   Poista
 10. Meillä on arkisin yhteinen ruokahetki siinä kello 16 aikaan. On helppo järjestää ku Itse pääsen töistä klo 14 ja mies klo 15.30 ja vanhempi tytär on ekalla ja on kotona kello yksi ja ollessaan sen reilun tunnin yksinään hän syö välipalaa ja tekee läksyt ja pesee perunat tai tekee salaatin ym. pientä. Lapsityövoimaa �� Haen töiden jälkeen kotoa isomman neidin ja haemme yhdessä pienemmän päiväkodista. Ja ruoka tehdään yhdessä, pienempi (neljä vee) pilkkoo ja kattaa pöytää ja isompi osaa jo ihan paistaa ja kuullottaa ruokaa. Myös sämpylät he osaavat tehdä kahdestaan, vain uunin käytössä tarvitaan äidin apua. Viikonloppuisin saatamme viettää koko perheen kesken parikin tuntia keittiössä, ja olen ajatellut että syystä että tytöt ovat pienestä pitäen otettu keittiöön mukaan (puolitoistavuotiaana saaneet repiä salaattia ja tyhjentää tiskaria ja saaneet maistella kaikkea) he myös syövät tai ainakin maistavat kaikkea. Raaka sipuli, chili, valkosipuli you name it, kaikki uppoaa. Ja tietty kun itse kasvattamiaan kasveja saavat käyttää on innostus sitäkin kautta ollut suuri. Ja kun syödään niin aikaiseen ei harrastuksetkaan haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin ihanteellinen tilanne kun pääsette niin aikaisin töistä, itselläkin menee väkisin lähemmäksi viittä ennen kuin on kotona, hyvällä tuurilla kotosalla ollaan jo puol viisi, riippuen ruuhkasta :) se onkin hyvä että lapset otetaan mukaan ruuanlaittoon, sillä tavoinhan he oppivat :)

   Poista
 11. Meillä kyllä pyritään syömään päivittäin yhdessä. Ruokailuaika venyy usein sinne lähemmäs kuutta, kun olen viiteen töissä. Arkisin syödään hieman "huonommin", johtuen myöhäisestä kotiin tulostani. Aikataulua voi nopeuttaa ruoan suhteen siten, että mä teen yleensä aamuisin valmisteluita etukäteen. Esim. perunat voi hyvin kuoria aamulla valmiiksi, samoin salaatit syntyy äkkiä, ym. Helpottaa huomattavasti illan ruokailua. Viikonloppuisin on kyllä kiva laittaa ruokaa, ajan kanssa. Silloin tehdään yleensä kunnon pääruoka sekä joku jälkkäri. Mun mielestä on todella tärkeää,että ennättää vaihtaa kuulumisia ja istua yhdessä ja syödä. Myöskään meillä ei kännyköitä räplätä koskaan minkään ruokailun yhteydessä. Myös teinit ovat omaksuneet tämän tavan, kun vanhemmatkin toimivat niin. Että näin meidän perheessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa täydelliseltä :) itse en jaksa herätä aamuisin siten että jaksaisin alkaa tekemään ruokavalmisteluita, muutoinkin tekee tiukkaa herätä kuudelta että ehdin seitsemäksi töihin :)

   Poista
 12. Mistä tuo ihana lamppu on hankittu?ruokapöydän päällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaisin on ostettu www.lifestylenordic.fi verkkokaupasta , se on tine K:n silkkinen kattovalaisin :)

   Poista
 13. Meillä syödään yleensä aina yhdessä. Joskus välipalan turvin päivällinen voi venyä jopa seiskaan. Itsekin jaksaa paremmin tehdä ruokaa, kun ensin syö jotain alle ja alkaa valmistaa ruokaa. Tosi harvoin syödään eri aikaan. Yhdessä syöminen on tullut vaan jotenkin luonnostaan, sitten syödään kun kaikki on kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me on nyt tällä viikolla pari päivää menty, että on syöty vasta kun mies on tullut kotiin ja on tuntunut aika kivalta, ollaan neidin kanssa syöty puolikkaat leivät ja on jaksettu odotella sitten miestä :)

   Poista
 14. Meillä syötiin lapsuudenkodissa aina koko perheen voimin klo 17 ruoka ja saman tavan olen omaan kotiini halunnut. Me syömme joka päivä yhdessä klo 17-18 ja yleensä kokkaamme myös yhdessä. Toki tämän mahdollistaa se, että pääsemme mieheni kanssa ennen neljää töistä. Aamulla me ei edes nähdä toisiamme eri työrytmien vuoksi, joten on kiva yhdessä kokkailla töiden jälkeen ja jutustella päivän tapahtumista. En kyllä hevin luopuisi tästä tavasta, mutta aina emme mekään ehdi harrastusten tai muiden menojen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin ihana tapa ♥ Ei todellakaan kannata luopua, itsekin aion ottaa tämän tavan meidän kodissa käyttöön :)

   Poista
 15. Voih, rakastan sun blogia jo nyt vaikka löysin tän vasta muutama päivä sit <3 saan täältä valtavasti inspiraatiota kun oma rivitaloasunto kova vauhtia (valmis tammikuussa) valmistuu ja sisustusjutut on mielessä päällimmäisenä. :) mistä muuten mahtaa olla nuo ruokapöydän tabletit? Ikeassa ja Pentikissä olen samantyyppisiä mielestäni nähnyt, osuiko kumpikaan oikeaan ;) ?

  Ps. Vauvauutiset! <3 onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Enni ihanasta kommentista ♥ Sisustaminen onkin ihanaa puuhaa :) Teillä ei ole enää kovin pitkä aika kun pääsette muuttamaan :)

   Tabletit on ikeasta :)

   Poista

Kiitos kommentista.