Sisällön tarjoaa Blogger.

MATON KOKO ?

Olen uuden järjestyksen myötä pohtinut meidän olohuoneen maton kokoa, sitä miten iso maton tulisi olla. Selatessani Elloksen kuvastoa silmiini osui seuraava vinkki mattovalintoja tehdessä ( tässä siis yksi niistä vinkeistä ) : 

Valitse tarpeeksi iso matto. Sohvaryhmän tulee mahtua kokonaan maton päälle. Tällöin kokonaisuudesta tulee kodikas.  

Siis meidänkin olohuoneen kohdalla 230x200 oleva matto olisi liian pieni, sillä se ulottuisi juuri molempien sohvien etureunaan. Kuvassa oleva matto on kokoa 160x230cm. Mutta kun omaa silmää häiritsee ihan vietävästi nykyisen maton pienuus olen pohtinut tulevan uuden maton hankkimista.

Vaihtoehtoja voisi olla kaksi ( ehkä ); kaksi samanlaista ja kokoista mattoa, jolloin asettelemalla kaksi 160x230cm mattoa vierekkäin, saisin yhden valtavan maton (320x460cm), joka ulottuisi juuri sohvaryhmien alle nitoen sohvaryhmän yhteen ( sohvien väli etureunaan 230cm).

Tai sitten jos löytäisi sen yhden super ison maton, joka niin ikään ulottuisi sohvaryhmän alle. (Varmaan järkevintä olisi ostaa ne kaksi 160x230cm mattoa :D ? )

Mutta kuinka te ymmärrätte tai näette tämän matto asian, tuleeko maton yltää myös meidän tapauksessa sohvien takaosaan saakka, vai riittääkö se, että matto yltää sohvien etureunaan ?

Mikä teidän mielestänne on oikea koko matolle ja miten teidän kotona on tämä matto asia ratkaistu ?

50 kommenttia

 1. Ymmärtäisin sen niin, että etureunaan. Isot matot ovat ihania, ja ah niin hankalia käsitellä, varsinkin jos ei ole ohut matto. Kaksi mattoa vierekkäin olisi helpompi käsitellä. Meillä on aulan senkin edessä kaksi samanlaista mattoa peräkkäin, ja ruokapöydän alla terassilla kaksi vierekkäin. Minä painin lattialämmityksen kanssa, kun parketti kuumenee maton alta ja se ei ole hyvä... Pakko jättää lattiaa vapaaksi, että lämpö leviää tasaisesti eikä parketti ala kupruilla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin näkisin niin, että matto olisi etureunaan saakka :)

   Teilläpäs on ikävä tuo lattialämmitys, me ei olla törmätty siihen ongelmaan, vaikka lattialämmitys meilläkin on .

   Poista
 2. Mä oon pohtinut samaa..meillä on samanmallinen olkkari ku teillä ja samankokoinen matto.
  Tällä hetkellä haaveilen,että talvella vois olla 2 ryijymattoa ja kääntäisin ne toisinpäin vierekkäin.minusta ei tarvi olla kokonaan sohvien päällä,mutta sais mennä ihan kiinni asti.se olis lämminkin näin talvella,vaikka onkin lattialämmitys.
  Tuli mieleen,kun katoin tuota sun kuvaa,että teille vois sopia se ikean Gåser-matto harmaana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin siis sohvien alla:)

   Poista
  2. Just sillai minäkin ajattelin, että kaksi mattoa vierekkäin ja kääntäisin ne toisinpäin :)

   Gåser matto on kaunis ja valkoisena sellaiset voisin meille hankkiakin :) Harmaata en jotenkin kesää vasten haluaisi, tummentaisi liikaa :)

   Poista
  3. Joo oon samaa mieltä,ne olis talvimatot:)

   Poista
 3. Ostin aikanaan divaanisohvan alle 2 160x230-mattoa, kun mun mielestä sinne sohvan alle vaan kuuluu kunnolla mattoa. Eli liputan vaihtoehdon "kunnolla mattoa"- puolesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi mielipiteestä :) Onko sulla kuvaa siitä, että on kaksi isoa mattoa vierekkäin ?

   Poista
  2. http://tinkerbell-thoughtsofmylife.blogspot.fi/2011/10/sunnuntai-illan-stressi.html

   Tuola on pieni kuva .. Ton tuorempaa kuvaa ei löydy, mut aika samoilla jutuilla vielä mennään :)

   Poista
 4. Itse tykkään, että matto ulottuu ainakin sohvan etureunan alle, teillä maton (tai mattojen) pitäisi olla aika huikean kokoiset, että se ulottuisi sohvien taakse eli tekisin sinuna niin kuin omaan silmään näyttää hyvältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, pitäisi olla kyllä super isot matot jos haluaisi, että ne ulottuisi sohvan takareunaan asti, joten itsekin mietin juuri tuota etureunaa.. :D

   Poista
 5. Meillä on niin iso olkkari, että mulla on ollu tapana ostaa juurikin kaksi 160 kertaa 230 kokoista mattoa.
  Yksi isokin 290 kertaa 300 matto on, mutta hankaluuksia on sen kanssa esim. kun painaa niin paljon ja joskus haluan tuulettaa sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei haittaa vaikka olisi vain yksi iso matto :D Mies meillä kantelee matot ulos, joten itse minun ei niihin tarvii koskea :D Mutta pitää nyt vielä miettiä, helpommalta tuntuu hankkia mieluisat 160x230 matot :)

   Poista
 6. Mulle joku on joskus sanonut, että meidänolkkarissa vois olla isompi matto. Jotenkin mä oon kuitenkin 'tottunut' mattojen ympärillä olevan lattiaa..eli just niin ettei mee sohvan alle....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä jää mattojen ympärille tilaa, vaikka laittaisikin pari isoa mattoa vierekkäin, joten lattiaa jää joka tapauksessa näkymään paitsi sohva sivuilta :) Jokunen vuosihan me oltiin kokonaan ilman mattoja kun ei tuntunut löytyvän sopivia :D

   Poista
 7. Juuri eilen kirjoittelin matoista ja rajojen rikkomisesta.

  http://retromoderni.blogspot.fi/2015/01/sohvan-edessa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, täytyy käydä lukemassa :)

   Poista
 8. Mielestäni tuon kokoinen kun nyt on, on se sopiva :) jossain tapauksissa tietty voi isompikin näyttää hyvälle, mutta teilläkin kun niin kaunis lattia niin ei sitä kannata peittää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin se vaan näyttää omaan silmään liian postimerkiltä :D

   Poista
 9. Tuohon 320x460cm mattoonhan menisi NELJÄ noita teidän nykyisiä mattoja :D kahdella matolla tuplaisit vain joko leveyden tai pituuden. Niin ison maton kanssa menisi ainakin itsellä jo hermo käytännöllisyyden kanssa, missä sellaisen edes pesisi tarvittaessa?

  Eli ihan hyvin mun silmään riittäisi sekin, että matto ultää sohvan reunan alle. Nykyinenkään ei näytä vielä pahalta. Meillä kotona on mattoasiat ihan retuperällä, mutta asiaan on onneksi kevään aikana tulossa muutos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 160x2=320
   230x2=460
   Yhden maton koko on 160x230,
   Mun laskupäällä 2 mattoa:)

   Poista
  2. Kaksi mattoa taitaa olla parhain vaihtoehto meidän kodissa, siten että kääntäisin kuvassa olevan maton toisinpäin ja sen viereen asettaisin yhden maton lisää , ainakin näin äkkiseltään se voisi tuntua parhaimmalta vaihtoehdolta :D

   Poista
  3. Anu: Jos laitat kaksi saman kokoista neliötä vierekkäin, onko tuloksena uusi neliö, vai suorakulmio? ;) Kahdella matolla saa siis vain toista sivua pidennettyä, ei molempia. joten tuloksena on joko 160x460cm matto tai 230x320cm matto :)

   Ja joo, mäkin laittaisin kaksi mattoa rinnakkain juurikin noin että tuloksena olisi 230x320cm matto :)

   Poista
  4. Tosiaan Tiina on tässä oikeassa. Neljä mattoa tarvitaan tuohon 320 x 460 -kokoon :)

   Poista
 10. Olisihan se hyvä, jos matto ylttäisi ainakin sohvien etureunan alle. Nykyisin suositellaan koko ryhmän yhdistävää isoa mattoa, mutta ne ovat vaikeita käsitellä kokonsa vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mistä sellaisia super isoja mattoja saa ? Ei ole omaan silmään osunut noissa tavis verkkokaupoissa ? Itsekin tosiaan luin, että maton pitäisi yltää sohvien allekin :)

   Poista
 11. Olkkarin matot tuottaa kyllä aina päänvaivaa :) Mielestäni riittäisi hyvin, että yltää sohvien etureunojen alle.

  Meillä oli aikaisemmin olkkarissa 160 x 230cm kokoinen ryijymatto ja se jäi reunoilta "paljaaksi". Kahta mattoa en halunnut, koska silloin toinen matto olisi mennyt leivinuunin ympärillä olevan laatoituksen päälle (hankalan mallinen olkkari). Ratkaisin ongelman ostamalla taljan, joka ei siis ole suorakulmion muotoinen ja asetin taljan kaiken lisäksi hieman vinoon. Lattiaa näkyy nyt pakosta, mutta mielestäni talja ei silti näytä pieneltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva idea :) Meillä olisi aika passeli tuo 2 x 160 x230, ainakin näin kun yrittää kuvitella ne kaksi mattoa vierekkäin, niin se voisi toimia ? :D

   Poista
 12. Heippa. Joo onhan iso matto kivan näköinen, mutta miten käytännön kanssa. Mulla oli kerrran valtava matto, joka meni sohvanki alle. Huonopuoli oli, etten kovin useasti jaksanut viedä ulos tuulettuun...eli oli työläs. Minusta sopivan kokoinen teille on, että matto yltää sohvan etureunaan saakka tai pikkasen sohvan alle ja päistä tulee kuitenkin yli jonkin verran. Meille hankin kans uuden olohuoneen maton ja mietin kokoa. Isomman kans olis tullut ongelmia ko takka olisi tullut liian lähelle mattoa, en olis jaksanut aina rullata mattoa tieltä pois tai nyppiä matosta puuroskia. Hyvä idea on kaksi hyvän kokoista mattoa teille, niin helpompi käsitelläkkin :) ja ei peitä kokonaan kaunista lattiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en koe ongelmaksi, vaikka matto olisi super iso, kyllä se nyt silloin tällöin viitsii ulos raahata yhdessä miehen kanssa :D Mutta helpompihan se olisi, että olis pari 160x230cm mattoa :D

   Poista
 13. Itse tykkään isoista matoista. Minulla on olkkarissa ollut aina 2x3m matto. Sohvan etujalat ovat maton päällä, mutta koko sohva ei valitettavasti siihen mahdu. Suomessa myydään todella vähän tarpeeksi isoja mattoja. Ja se on kyllä sääli.
  Tässä yksi vanha postaus, josta hieman näkee tuota isoa mattoa (joka kyllä minun mielestäni saisi olla vieläkin isompi:)))
  http://kotikaupunginlaidalla.blogspot.fi/2014/03/sohvapoydan-maalausprojekti-is-finished.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, matot pitäisi olla oikean kokoisia, mutta suomen valikoimat on onnettomia isojen mattojen kohdalla, tämä on huomattu mm. keittiön mattoa valitessa, niitä mieluisia ei vaan ole :D
   Minäpä käyn kurkkaamassa tuon sinun postauksen ♥

   Poista
 14. Mulla on ollut samat mietinnöt... Haluaisin ison maton, jonka päälle koko sohvaryhmä mahtuisi. Ongelmana vaan on puhtaanapito, koska tykätään lapsen kanssa syödä sohvalla, eli murusia tippuu lattialle. Nyt ei ole mattoa lainkaan ihan tuossa sohvan vieressä. Ja milläs sellaista isoa mattoa siivoaa, ulos vieminen olisi varmaan aika hankalaa.. :( Taitaa jäädä haaveeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän pitää opetella, että olkkarissa ei syödä :) Itse en anna kenenkään syödä olkkarissa just tuon takia, että sitä yleensä sotketaan ja toinen on sitten se käytös :D

   Mutta totta on, että isojen mattojen ulos vieminen on hankalampaa, mutta ei se ongelma ole :)

   Poista
 15. Joku "ammattilainen" joskus sanoi että maton kuuluisi olla nimenomaan sellainen että kokoaa olohuoneen kalusteet yhteen ja esimerkiksi sohvien etummaiset jalat olisivat maton päällä. Ikean valikoimista löytyy muutama 2x3m matto ja meillä nyt jo toinen matto sieltä. Nykyinen tiheä nukkamatto väriltään harmahtavan luonnonvaalea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikeankin valoikoimissa olevat suurien mattojen tarjonta on aika vähäinen jos haluaa juuri tietyntyylistä omaan huusholliinsa :) Tässä on selkeästi markkinarako :D

   Poista
 16. Katos mattokauppa rugvista!matto tuli kolmessa päivässä ja kotiinkuljetus kuulu hintaan!paljon eri kokoja kva kauppa!!minusta riittää kun matto etureunaan.-sanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä vinkistä, ensisilmäyksellä löytyi aikasta upeita mattoja ♥ Pitää tutustua tarkemmin niihin kokoihin vielä, kiitos :)

   Poista
 17. Ryijymattoja saa mattokaupoista ostettua ihan oman kokoisia eli ei tarvitse välittää standardeista, kuten tuo 160x230. Näin olemme tilanneet osan omista matoistamme. Televisionurkkauksessa meillä on kaksi mattoa, jotka alunperin piti laittaa kiinni toisiinsa, mutta kun rako kuitenkin näkyi, niin minusta se on paremman näköinen kun siinä on viiden sentin rako välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, täällä Oulun seudulla ei taida tietääkseni kovin montaa tällaista ns. mattokauppaa olla, tai ainakaan en ole törmännyt, täytyypä googlettaa :D

   Poista
 18. Minä olen aina yrittänyt saada sohvan sopimaan vähintään sohvan etujalkojen alle, mutta totta tosiaan, Suomessa voisi olla tarjolla isompiakin mattoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin haluaisin saada matot sopimaan juurikin sohvan etureunaan saakka, jotenkin se näyttäisi kivalta :)

   Poista
  2. Suunnittelijana käytän kalusteiden "yhteen sitovaa" maton kokoa. Niin, että esim. sohvan etureuna tulee maton päälle. Sinulla on vastakkain 2 sohvaa, joten lähentyvät tällöin jonkin verran...Ellet sitten laita niitä kulmikkain, kulmasohvan kaltaisesti. Kannattaa kokeilla 2 matolla ja katsoa miltä se omassa sisustajan silmässä näyttää. Kokeiluvaiheessa voi olla 2 erisävyistä mattoa mutta ei pidä tuijottaa niihin liikaa 😉 Katsoo ainoastaan ryhmän kokonaisuutta. Välttää näin turhaa ostelua, jos ei toimikaan omaan makuun. Mattojen saumakohta riippuu niin matoista mutta käytännöllisyyttä ei kannata unohtaa kauniin lopputuloksen kustannuksella. Huomaa, että alan erikoisliikkeistä saa mattoja neliötavarana ja eri kanttauksilla, juuri omiin tarpeisiin. Kokeilemalla saatta yllättyä iloisesti!

   Poista
  3. Mittojen puolesta kaksi mattoa on juuri passeli :)

   Poista
 19. Me ostimme ennen joulua olohuoneeseen maton 2x3. Itse kiertelimme ja löysimme vain "pieniä" mattoja, onneksi mies patisti kysymään myyjältä, joka saman tien luetteli, mistä kaikista malleista löytyy isompi koko. Nämä isot ei vain ole esillä myymälässä, vaan tilaustuotteita. Toimitusaika oli alle pari viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyy alkaa kyselemään myyjiltä vinkkejä :)

   Poista
 20. Meillä on olkkarissa kaksi 160x230 mattoa ihan vierekkäin. Tykkään kyllä. 2 pienempää mattoa on siitä hyvä, että niitä on helpompi ulkoiluttaa, säilyttää ja jos haluaa laittaa vaikka vierashuoneeseen tulevaisuudessa toisen maton, voi toisen maton myydä tai laittaa johonkin makkariin. Meidän matot sattui kerran olemaan Kodinykkösessä -50%, joten saimme kaksi yhden hinnalla :)
  Vinkkinä vielä, että mattojen alla meillä on mattokaupasta ostettua liukuestettä ja sinitarrat kulmissa.

  VastaaPoista
 21. Meillä olkkarissa on kans pieni matto, siihen menisi kyllä varmasti kaksi mattoa vierekkäin ja kokonaisuus olisi kodikkaampi. En oo vaan löytäny tarpeeksi kaunista mattoa vielä, oon etsiny syksystä asti nyt uutta mattoa mutta ei nappaa niin ei. :(

  Meillä on aivan kamalan rumat lattiat, joten matoilla sais tätä ilmettä muutettua. Mutta jos mulla olisi vaalea tai muuten vaan kaunis lattia niin en peittäisi sitä matoilla, kokonaisuudesta saa varmasti kodikkaan ja kauniin pienemmälläkin matolla. Nää on kai niin makuasioita :)

  VastaaPoista
 22. Olipa hyvä postaus, niin ajankohtanen asia itellekkin. Täälläkin siis edelleen painitaan matto asian kanssa, kun sopivaa ei vaan löydy!! Kai sitä on liian vaativa. ;) Minä en sitten millään halua kahta mattoa vierekkäin, jotenki vaan en saa mielessäni passaamaan sitä mitenkään.. Ehkä jos olis ryijymattoja tms yksivärisiä, tai vaikka raidallisia, niin vois sopia, mutta oon niin kauan haaveillu sellasesta itämaistyyppisestä matosta, että jotenki niitä ei mun mielestä passaa kaks vierekkäin :/ Ja sitten en löydä tarpeeksi isoa ja hyvän näköstä :O :D Osaa se olla vaikeaa! Mutta mun ei tarvi edes miettiä tulisko matto sohvankin alle, kun sitte sais olla varmaan 5m*7m :D En kyllä muutenkaan laittais, tuntuu että puhtaanapito olis työläämpää. Jotenkin se roska ja pöly ainakin meillä kertyy sohvan alle eniten :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista.