Sisällön tarjoaa Blogger.

MACBOOK AIR VASTAAN MACBOOK PRO RETINA

Tuotekuva: www.gigantti.fi


Tässä googletellessani käyttökokemuksia Macbook Airin ja pron välillä ajattelin, että täytyy tehdä ihan oma postaus tätä varten, että mahdollisesti joku muukin asian kanssa painiskeleva saisi apua ja vinkkejä valintoihinsa.

Minähän en ole ostanut tietokonetta sitten vuoden 2003 jälkeen. Muistan kun silloin 2003-2004 veljeni ostatti minulla sellaisen ison möhkäleen = pöytäkoneen ja se kone sanoi sopimuksen irti jo joitain vuosia sitten. Tähän asti olen pärjäillyt iPadin ja vanhan työläppärin voimalla, joka juuri ja juuri pysyy käynnissä, tosin wi-fi yhteys / namiska on alkanut pahanpäiväisesti oikuttelemaan ja koskaan ei aamulla tiedä saako nettiä kytkettyä päälle.

Nyt kun mammalomailen niin väistämättä on tullut eteen kyllä tarve päivittää kone uuteen uskoon, sellaiseen, joka pelittää niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Pähkäilenkin siis Macbook Airin 13" ja Macbook Pro 13" retinanäytöllä olevan macin välillä, joten kaikki kokemukset olisivat enemmän kuin tervetulleita, niin hyvät kuin huonotkin.  

Itseä mietityttää koneissa seuraavat kysymykset ja koska en tietokoneista juuri mitään ymmärrä niin siksikin olisi kokemukset teiltä lukijoilta tärkeitä.

Luettelen ensin alle mitä koneella teen ja millaiseen käyttöön se tulisi ja mitä silti "vaadin": 
- Bloggailuun
- kuvienkäsittely, photoscape
- normaaliin nettisurffailuun
- Kone ei siis kovin kummoista suorituskykyä taida vaatia käsittelyssäni ?
- Helposti mukaan otettava
- Ei virus yms.. vaikeita päivitysohjelmia vaativaa

Macbook Air 13"
- Riittääkö 4 Gt:n keskusmuisti ja 128 Gt:n kiintolevy tarpeisiini ? 
- Tulenko myöhemmin kaipaamaan sitä retina näyttöä ja sen tuomaa laatua kuvankäsittelyvaiheessa, jos en ole osannut vaatia sitä tähänkään mennessä ?
- Pyröiikö tässä koneessa tarpeeksi tehokkaasti esimerkiksi kuvienkäsittelyyn vaativat ohjelmat, kuten photoscape ?

Macbook Pro retina 13"
- Liian iso, vaikeasti mukaan otettava ? Toisaalta paksuus Airin ja pron välillä on pieni.. ja pron leveys ja syvyys ovat pienempiä airiin nähden... Eikä niiden painossakaan ole eroa kuin 0,22kg.
- Olisiko tämä pitkäikäisempi kone kuin Air ? 
- Parempi kuvankäsittelyyn ?
 
Vai mitä mieltä te olette näistä, kumpi voittaa Air vai Pro ja miksi?
Olisi myös kiva kuulla, että millaisessa käytössä sinulla on ko. malli ?  
 Oliko mulla oikeasti vaan näin vähän epävarmoja kysymyksiä, siis tuskin ollenkaan... ( uskon, että kysymyksiä tulee sitä mukaa lisää jos te esitätte mielipiteitä ) valinta on silti kyllä melkoinen, joten olisi super ihanaa, että te macbook käyttäjät kommentoisitte asiaa ja antaisitte mielipiteiden kuulua.

15 kommenttia

 1. Mulla on AIR, mutten ole päässyt tutustumaan siihen vielä tarpeeksi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä konetta sä sitten käytät, työ? Yritähän tutustua js antaa mulle sitten vinkkejä :)

   Poista
 2. Mulla on toi pro retina ja mietin kanssa noiden kahden välillä (airista vaan isompi muisti!) ja oon ollu tyytyväinen valintaan! retina pro on lähes yhtä kevyt kuin air, melkein saman hintainen ja pystyy siis kuljettamaan ihan yhtälailla mukana kuin tota airiakin! Ennen prot oli painavempi mutta tää retina versio on kyllä tosi kevyt!
  Myös näyttö on ihan mahtava ja eron huomaa heti kun siirtyykin takaisin tavallisen näytön omaavaan koneeseen! :D Kuvan muokkaus sujuu hyvin ja kone ei myöskään täyty ihan hetkessä flash (??) muistin ansiosta!
  Ulkoisen kovalevyn joutuu varmaan jossain vaiheessa bloggaajana hankkimaan sillä itselläkin kun videoita teen ja blogia kirjoitan on niitä sen verran että koneen oma muisti täyttyy niistä, (tosi videot vievät paljon enemmän tilaa kuin kuvat)
  :-) toivottavasti tästä oli jotain hyötyä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, tosta syystä vähän asiaa mietinkin kun olen kuullut että pro olis jotenkin isompi ja painavampi mutta kun tutkiskelin noita teknisiä tietoja niin eihän niissä eroa juuri oo :) osaatko muuten Sanoa saako prohonkin asennettua photoscapen siten että kuvat ohjelmassa ei puuroudu? Jostain kuullut että Picasan kanssa on ainakin ongelmaa retina näytön vuoksi ?

   Ja kiitos vinkeistä , näistä oli todellakin hyötyä <3

   Poista
 3. Mulla on ollut Air nyt kolmisen vuotta! Tykkään tässä ensinnäkin siitä että malli on tosi ajaton, eli tämä kolme vuotta vanha konekin näyttää ihan samalta kun nuo "päivitetyt" mallit. Mulla ehkä yks suurimmista perusteista tän konemallin valinnalle oli se, että tämä on niin kätevä kantaa mukana. Vie vähän tilaa laukussa ja painaa niin vähän että jaksaa helposti kantaa koko päivän mukana! Käytän tätä lähinnä perus nettisurffailuun ja koulutehtävien tekemiseen eli en oikeen osaa sanoa kuvanmuokkausohjelmista ym. Muisti on kieltämättä aika pieni, oon ostanut ulkosen kovalevyn jolle tallettelen kuvia. Siskollani on tuollainen pro retina ja vaikka näillä ei kauhesti kokoeroa oo niin mun mielestä se on paljon "kömpelömmän" näkönen! Jos kannat konetta paljon mukana niin suosittelen ostamaan airin! Ite oon ollut ainakin tosi tyytyväinen tähän ostokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä :) Itsellä on pakko ajatella myös sitä, että koneessa riittää potku, sillä se että kannan konetta mukana ei voi olla syy sille, että pron sen vuoksi hylkäisin.. Se että air kulkisi kepeämmin laukussa, mutta sitten jos siitä loppuukin potku niin, eipä se siellä laukussa sitten lämmitä :D Mutta tää on just hyvä kun tämä avaa itsellekin näitä asioita enemmän :D Millä tavalla sinä koit sen kömpelömmäksi kun vertaat airiin ? Onko se se etureunan paksuus vai ? Joku taisi nimittäin instan puolella sanoa, että vanhemmat prot olivat aika isohkoja :)

   Poista
 4. Moi! Mulla on nyt ollut reilun vuoden käytössä Air ja en vois olla tyytyväisempi. Käytän konetta opiskelujutuissa ja se kulkee mukavasti mukana yliopistolla. Mun mielestä koneessa on ollut muistia ja talletustilaa sekä suorituskykyä tarpeisiini sopivasti. Kuvanmuokkauksesta ja kuvankäsittelyohjelmista ei itselläni ole kokemusta.
  Kokoero ei näiden kahden välillä ole niin merkittävä, melko ohut näyttäisi olevan tuo uusi Pro nykyään myös :)

  Plussaa siis sirosta koosta, kivasta ulkonäöstä, helposta käyttöjärjestelmästä, pitkästä akunkestosta ja helposta mukaanotettavuudesta.
  Miinuksen annan siitä, että kantta avatessa ainakin omalla koneellani on joskus hitautta näytön käynnistyksessä. Sen siis tulisi syttyä heti kun kannen avaa, mutta omani ei aina reagoi tähän. En osaa selittää, voi siis tosiaan olla ihan poikkeustapaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jaoit kokemuksesi :) itsekin muuten luin tuosta että kone tosiaan pitäisi olla valmis käytettäväksi samantien kun koneen kannen aukaisee :) aika kiva , mun nykyisen koneen käynnistäminen nimittäin kestää sellaiset 15-20 minsaa, eli on oikeasti surkea kone :D plussia on macbookissa aika paljon :)

   Poista
 5. Tämäpäs on mielenkiintoinen postaus, mukava seurata saamiasi vastauksia : ) Itse siirryin reilut pari vuotta sitten omppumaailmaan. Ensin ihan vaan puhelimen myötä, mutta sitten hankin vanhan ja raihnaisen läppärin tilalle iMac-pöytäkoneen. Ja onhan se ihana : ) Omassani on 21,5 tuumainen näyttö ja ainoastaan sitä olen harmitellut, etten ostanut sitä 27 tuumaista. Kuvankäsittelyssä iso näyttö on plussaa, vaikka hyvin pärjää pienemmälläkin, mutta yritin hankinnassani ajatella tulevaa työkäyttöä : ) Masiina on myös siro ja kaunis, näppäimistö langaton ja tosiaankin on heti valmis käyttöön kun vain hiirtä liikauttaa. Sitten kun mahdollista on, niin tarkoitus on kuitenkin hankkia tähän rinnalle myös kannettava, ja sen vuoksi nämä muiden käyttäjien kommentit kiinnostavat kovasti.

  Tsemppiä valintaan! Uskon, että kumpaan vaan päädytkin niin tulet olemaan tyytyväinen : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kanssa vannoutunut iPhone, iPad käyttäjä, en vaihtais kyllä koskaan mihinkään muuhun, joten siksi itsellekin on luonnollista että tietokonekin olisi Apple perheeseen sopiva :) mekin mietittiin iMaciä, mutta minä tarvii konetta myös mukaan joten läppäri siitä syystä ja voihan sitä joskus täydentää näytöllä tätä omena perhettä , sillä läppärithän taitaa saada synkattua suoraan näyttöön tms :D

   Poista
 6. Sattuipa sopivasti tämä sinun postaus! Olen pähkäillyt itse ihan saman asian kanssa ja nyt alan kallistua Airin kannalle. Kokeilin ystävän Airia ja olihan se näppärä vehje. Meilläkin kaikilla perheessä iphonet ja jotenkin alkanut niin tympimään Windowsin päivitykset ja virustorjuntahommat. Mac on helpompi niiden suhteen... Isoin musiti mitä löytyy ja eikun "omputtelemaan" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kallistuin prohon ja laitoinkin sellaisen jo eilen illalla tilaukseen, joten nyt odottelen uutta omenaa kotiin tulevaksi :D Itsekin olen niin onneton päivittelemään mitään virus yms... juttuja, joten omenan helppous on kyllä meikäläisen juttu ja vieläpä kun se uusi tietokone synkkää näiden muiden apple laitteiden kanssa :D

   Poista
 7. Kuvien käsittelyssä yleensä tarvitaan suorituskykyä. Applen koneista ei ole kokemusta.

  VastaaPoista
 8. Nyt on pakko kysyä, että miten tämä tarina jatkui? Oliko Onnellisen Omenainen Loppu?

  VastaaPoista

Kiitos kommentista.