Sisällön tarjoaa Blogger.

MITÄ ELÄMÄ ON ?


Harvoin käy niin, että koukutun mihinkään televisiossa pyörivään mainokseen, mutta täytyy myöntää, että erään operaattorin mainos sai minut jotenkin hullaantumaan tai hurmaantumaan ja pohtimaan sitä, mitä elämä oikeastaan on ? Tämä edellä mainittu mainos kiteyttää sen oikeastaan täydellisesti ja koska mielestäni tämä on aiheeltaan sellainen, joka koskettaa monia, niin päätin jakaa tämän asian täällä bloginkin puolella, sillä mainoksen sanoma on vaan niin, noh upea. 

Mitä elämä on ? 
"Synnymme - nousemme pystyyn - opettelemme kävelemään - opettelemme puhumaan - opettelemme laskemaan - opettelemme kirjoittamaan - opettelemme lukemaan ja luulemme tietävämme kaiken tästä maailmasta. 

Tapaat hänet - rakastut - menette naimisiin - hankitte lapsen - menet töihin - käyt töissä - otat lainaa - vaihdat työpaikkaa - ostat talon - ostat auton - hankit lisää lapsia - otat lisää velkaa - ostat isomman talon - ostat isomman auton - valitat kiirettä, mutta käyt vielä enemmän töissä - ja nyt huomaat, että lapsesi ovatkin muuttaneet pois. Ostat pienemmän talon - ostat pienemmän auton - käyt töissä - Niin, mitä elämä oikein on ? 

Elämä on tosiaan se, mitä tapahtuu kaiken tuon välissä - elämä on jokainen päivä - elämä on jokainen hetki - elämä on mahdollisuuksia - elämä on valintoja, sitä se elämä on. " (teksti www.dna.fi)

Mainos YouTube

Toisinaan tuntuu, että meiltä aikuisilta unohtuu ne elämän tärkeimmät seikat, juurikin se, mitä elämä oikein on ja mikä siinä on kaikkein tärkeintä. Luomme uraa hiki hatussa, satsaamme enemmän ja enemmän aikaa omiin harrastuksiimme, unohtaen ja jättäen toisinaan ehkä jopa toissijaiseksi ne tärkeimmät elämän asiat, perhe, terveys etc.  

Itse olen huomannut, että arki ja arjen keskellä tapahtuvat pienet, mutta silti niin mahdottoman suuret asiat ovat niitä kaikkein rakkaimpia ja merkityksellisimpiä. Ajatellaanpa vaikkapa lapsen kuulumisien kuuntelu, kuinka moni tunnustaa käsi sydämellä, että ei ole koskaan päästänyt ilmoille lausahdusta "odotatko hetken, teen tämän asian ensin loppuun" ? Niinpä, ei varmaan kovin moni käsi nouse ylös, sillä väitän, että melko moni vanhempi on samaisen lauseen sanonut ääneen melko usein - myös minä. Näin ajateltuna ja asiaa miettineenä, se oikeasti tuntuu pahalta, että asetamme tietyt tai useat asiat vaikkapa esimerkin omaavasti lastemme edelle. Toistamme kuin robotit lausetta "odota hetki" kun voisimme yhtä hyvin samassa tilanteessa kuunnella asian ja olla läsnä, aidosti. 

Jokin aika sitten pikku kakkosessa oli ohjelma (juu, kuuluu nykyisin meidän aamun ohjelmiin :D), jossa ajankohtainen aihe oli juuri tämä samainen , eli kuinka aikuiset ovat usein poissaolevia, lausahtelevat niitä tuttuja fraaseja "odota hetki, "ihan kohta" "teen tämän yhden asian ensin - sen jälkeen on sinun vuorosi". Ohjelman loputtua kysyin 7- vuotiaalta tyttäreltäni, että ovatko vanhemmat oikeasti tuollaisia, kuten ohjelmassa annettiin ymmärtää ja oman tyttäreni vastaus oli, että ovat - aikuiset eivät aina kuuntele. Tämän jälkeen olen itse yrittänyt pyrkiä pois tästä tilanteesta ja en enää kovin heppoisesti lausahda "odota hetki" sanoja, vaan pyrin olemaan aidosti läsnä ja nimenomaan kuuntelemaan. On taidettu tulla siis tilanteeseen, että toisinaan lapset opettavat vanhempiaan ja niitä kultaakin kalliimpia neuvoja voi saada omalta lapseltaan tai lapsiltaan.  

Tällaista tällä kertaa, joskus hieman syvällisempiä pohdintoja :) Oikein ihanaa torstaita. 

27 kommenttia

 1. Me kyllä yritetään aina elää hetkessä. Yritämme mahdollisimman vähän ajatella "sitten joskus kun" -tavalla, koska elämä on nyt eikä sitten joskus. Mutta tuo "odota hetki" on oikeasti sellainen, että inhoan toistaa sitä lapsille, mutta välillä on pakko. Jos aina keskeyttäisin hommat en saisi mitään ikinä tehtyä :) Mutta vähemmän sitä pitäisi lapsille joutua toistamaan, se on totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetkessä kyllä elää, näin meilläkin ja päivät menee ilman suunnitelmia varsinkin nyt kun kotona ollaan ja inhoan kalenterin kanssa juoksemista, mutta oikeasti jos kotiaskareita tekee niin onko se väistämättä askareen keskeyttämistä jos kuuntelee mitä lapsella on sanottavaa ? sitä tarkoitin... itsellä tulee usein esim. ruuan laiton yhteydessä sanottua tai jossain muussa kotityössä, että odota hetki, mutta jos ihan oikeasti ajatellaan niin eihän se ruuanlaitto keskeydy ollenkaan vaikka kuuntelisi sen pienen asian mitä lapsella on sanottavaa sen sijaan, että sanoo heti siltä istumalta että odota hetki teen ruuan valmiiksi ensin niin kerro sitten.. Eriasia on toki sitten jos lapsen asia on se, että pitäisi auttaa jossain tilanteessa tai asiassa, siihenhän voi sitten ja täytyykin joskus vastata, että autan kun saan tämän esim. ruuanlaiton tehtyä, mutta se, että olisi läsnä ja kuuntelisi on varmasti aika tärkeää lapselle :D

   Poista
  2. Niin ja toki vanhemmat voivat sanoa eri tilanteissa niitä kuluneita fraaseja " odota hetki " , meillä ne on olleet käytössä siis arkiaskareiden yhteydessä ja en itse ainakaan ymmärrä itseäni että olen vaikkapa pyykinlaiton yhteydessä sanonut että odota vähän aikaa, laitan nämä ensin jne .. :) olisiko se vaan jokin automaattinen reaktio , en tiedä :)

   Poista
 2. Tämä mainos on jäänyt itselläkin mieleen. Ensi kerralla meni ohi, mutta jokin jäi kutkuttamaan. Seuraavan kerran kun tuli, niin pysähdyin oikein katsomaan. Tässä on ideaa! <3

  Mahtava postaus kerrassaan, upeaa Johanna! <3 Näitä on todella mukava ( ja kiva vastapaino ) lukea! Todella tykkään! :-)
  Tuo oli todella hyvä pointti että lapset opettaa todellakin välillä vanhempiaan! :-) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että myös tällaiset postaukset ovat mukavia , eri vuodenaikoina ja eri elämäntilanteessa sitä kiinnostuksen kohteet vaihtelee, joten on mukava postailla välillä muustakin kuin sisustuksesta :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus ja tuo mainos on ihan huippu!! Muistuttaa niin tästä elämän oravanpyörästä.. Totta joka sana! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, se oravanpyörä, elämän ruuhkavuodet, niistä kun pääsisi pois ihan jokainen meistä <3

   Poista
 4. Tätä samaa mainosta olen katsellut ja ajautunut ajattelemaan elämää. Olen huomannut, että minä ikävä kyllä elän tulevaisuudessa... sitten kun... sitten kun... alakerta on valmis, piha on valmis, tuo seinä on maalattu... Minulla on paha koko ajan suunnitella eteenpäin ja huomaan eläväni siellä myös. En osaa nauttia hetkestä vaan mieltä painaa koko ajan tekemättömät hommat, rempaamattomat nurkat, kamala piha ja keskeneräiset projektit. Nyt olenkin yrittänyt opetella nauttimaan hetkestä ja luoda pojalleni lapsuuden, josta ei tarvitse muistaa kiireistä äitiä ja sanoja odota, ihan kohta! Elämä on tässä ja nyt ja minunkin pitäisi nauttia tästä ajasta eikä suunnitella ja odottaa sitä tulevaisutta. Pitäisi olla rohkea ja toteuttaa unelmiansa eikä vain ajatella että ehkä sitten joskus.
  Ihana postaus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on paha, jos mieltä painaa ne tekemättömät työt ja mielessä seilaa alati joku projekti. Tässä sen huomaa, että me ihmiset ollaan niin erilaisia, itseä ei ressaa ollenkaan tuollaiset asiat.. niitä tehdään kun on aikaa ja innostusta :) Nyt kun itse olen ollut pari kuukautta kotona ja viettänyt tyttäreni kanssa aikaa niin täytyy myöntää, että en ole koskaan ollut niin läheinen hänen kanssaan kuin nyt, ennen meillä oli isä se, joka oli neidille nro 1 ja minä en kelvannut oikein mihinkään ( tästä varmaan saan kiittää sitä oravanpyörää ja urakeskeisyyttä ja elämänarvojen järjestyksen väärin asettamista ) mutta nyt, tytöstä oikein huomaa kuinka hän nauttii olemisesta kanssani ja itse nautin kun näen sen riemun, mikä hänen kasvoillaan on, kun äitikin on joskus kotona ( pitkät työpäivät olivat nimittäin heikkouteni) ... Joten opettelua tämä on itselläkin ollut ja on ollut ilo huomata itsessänikin muutoksen puhurit <3

   Poista
 5. Mullakin tuo mainos herättää ajatuksia siitä kuinka lyhyt tämä elämä on ja kuinka äkkiä aika menee eteenpäin. Koko ajan on aina niin kiire vaikka itse usein tekee sen kiireen. Ei kaikkea tarvi tehdä just tässä ja nyt. Itsekin myönnän sanoneeni lapsille samat lauseet kuin suurin osa meistä, "odota hetki", "mä tuun just" jne...Monesti tulee mietittyä, että kumpi on tärkeämpää ne mun jutut vai lapsen kuunteleminen. Sitten kun lapsi vastaa mulle että "kun mulla on asiaa", niin mulle tulee huono omatunto ja pyrin kyllä silloin keskeyttämään omat askareeni. Että tällaista se on ihmisen elämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, tämä elämä on tällaista, vaikeita asioita ja ei niin simppeleitä tilanteita. Itsekin tosiaan heräsin siihen kun toistin ruokaa laittaessani, että odota ihan vähän... kun oikeasti, se että kuuntelee, ei ole paljoa vaadittu ja lapsi kokee sen, että häntä kuunnellaan ja hänestä aidosti välitetään. Ei mikään maailmassa voi olla tärkeämpää kuin kuunnella omia rakkaitaan ja pyrkiä siihen, että heillä ja itsellä on hyvä olla. Itselläkin tuli monesti huono omatunto siitä, että asetin toissijaiset asiat tärkeämmäksi, onneksi kuitenkin tämä kotiäitiys myös opettaa <3

   Poista
 6. Itse kiinnitin myös huomiota tuohon mainokseen ja se on mielestäni ihana muistutus siitä mikä on tärkeää :) Läsnäoleva vanhemmuus ja perheaika ovat tärkeitä asioita. Itse helposti sorrun likaa jatkuvaan touhottamiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun, siihen "sitku elämään". Silloin koen tärkeäksi pysähtyä ja muistuttaa itselleni hetkessä elämisen tärkeydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, hienosti sanottu " läsnäoleva vanhemmuus ja perheaika ovat tärkeitä asioita ", pyritään pitämään siitä kiinni ja muistutetaan aina toisinaan itseämme jos se asia tuppaa unohtumaan :) Nykymaailma tuntuu niin mahdottoman kiireeltä, joten en ihmettele yhtään, että toisinaan me vanhemmat eksymme sivukujille läsnäolevan vanhemman ominaisuudesta <3 Toista se oli silloin vielä kun netti ja kännykät eivät olleet niin vahvasti mukana arjessa :)

   Poista
 7. Itse olen myös oikein pysähtynyt katsomaan tätä mainosta. Niin totta kaikki. Täällä me olemme suorittamassa laput silmillä. Vuodet vierivät eteenpäin kiihtyvällä vauhdilla ja näin kolmeakymppiä kolkutellessa ainakin itselle nousee pintaan paineet. Elämässä täytyy olla sisältöä niin paljon, että lopulta siihen tulee hukuttua. Hidastaminen. Sen kun vielä oppisi ennen kolmeakymppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykypäivänä ja ulkoiset tekijät asettavat niin paljon paineita, jotta en ihmettele yhtään, että siitä ressaantuu. Pitäisi tosiaan osata höllätä vauhtia ja nauttia, elää hetkessä, eikä asettaen päämääriä, jotka aiheuttavat paineita. Mutta... me ihmiset olemme sellaisia kuin olemme ja muutumme ainoastaan jos näemme muutokselle tarvetta ja ikäänkuin heräämme :) <3

   Poista
 8. tuo mainos herättää kyllä ajatuksia ja on mielestäni todella osuva. Itsekin kyllä sorrun siihen, että ajattelen välillä sitten kun. Nyt kyllä odotan kesää ihan innolla. Eikä oikeastaan vaivaa mitkään tekemättömät asiat eikä edes se, että tällä hetkellä ei ole tietoakaan töistä ja pääsykoe on ihan pian. Luettavaa riittää, mutta ehdin sen verran kun ehdin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin , teet varmasti parhaasi ja se on ihan mahtava asia. <3 kesä on upeaa aikaa joten nautitaan siitä <3

   Poista
 9. Tää on huippu mainos, yksi parhaimmista kautta aikojen.Siinä on sanomaa. Elämä opettaa elämään hetkessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, mainos joka jää mieleen on onnistunut <3 ihanaa huomaa että myös muut ovat heränneet mainoksen sanoman myötä <3

   Poista
 10. Kaunis postaus Johanna <3 Mä olen juuri viime viikkoina miettinyt samoja asioita ja sitä kuinka pitäisi vieläkin enemmän elää hetkessä ja olla läsnä! Myös itselleen...Kiitos tästä. Sait minut ajattelemaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, pitäisi tosiaan elää vieläkin enemmän hetkessä , ja panostaa niihin pieniinkin asioihin ja tilanteisiin mitä ympärillämme on <3 läsnä olevat vanhemmat tuntuvat olevan jääneet kiireiden jalkoihin ja lapset kaipaat aikaa ja läsnäolevia aikuisia ympärilleen <3

   Poista
 11. Tuo mainos on tosiaan pysäyttävä. Pisteet mainostoimistolle! ;D
  Noinhan se juuri menee. Itse pyrin välttämään ajatusta ja sanaa kiire - vaikka välillä siltä tuntuukin. Kun katselee ympärilleen tuntuu että monilla ihmisillä on niin kiire että ellämä menee ohi siinä sivussa.
  Vältetään me sitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, pisteet mainostoimistolle, on siihen rahaakin taidettu melkoinen summa käyttää joten nyt on ainakin rahalle tullut vastinetta :D mainos on tosiaan pysäyttävä ja anaa ajattelemisen aihetta :)

   Ei pelkästään tunnu että monilla on kiire, vaan se myös näyttää kun käy esimerkiksi vaikka kauppakeskuksessa , kaikki säntäilevät melko nopeasti paikasta toiseen :)

   Opetellaan tosiaan olemaan läsnäolevia <3

   Poista
 12. Ihana kirjoitus ja sama mainos on jäänyt itellekki mieleen. Saa pohtimaan omaaki elämää mikä on tärkeintä tässä ja nyt, jota on kotona ollessa tullut pohdittua paljon.
  Nyt saa olla lasten kanssa kotona ko on työttömänä, liian äkkiä kasvavat ja huomaa mihin se aika sitten katosikaan. Kerkiääpä sitä töitä joskus sitten tehä ja vähemmälläkin rahalla pärjää...vaikka aikamoista venymistä välillä vaaditaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, itsekin vähän niinkuin heräsin tämän mainoksen myötä ja hyvä niin, nyt onkin tullut vietettyä vähemmän aikaa vaikkapa täällä blogissa ja tytölle on tullut annettua vastaavasti enemmän aikaa :D

   Vähemmälläkin rahalla tosiaan pärjää, ihminen sopeutuu :)

   Poista
 13. Olipas pysäyttävä postaus! KIITOS! <3 Minäkin yritän tästä lähtien parantaa tapani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tykkäsit jutusta <3

   Poista

Kiitos kommentista.