Sisällön tarjoaa Blogger.

ELÄMÄNTAPAREMONTTI OSA II, VIIKKO 4 - MIKÄ SAA MOTIVAATION SÄILYMÄÄN

Kuva viime viikolta kun oltiin vielä reissun päällä, uudet vaatteet motivoivat tsemppaamaan ja mikä ihana tunne kun voi ostaa kauniita vaatteita ihan mistä haluaa, eikä tarvitse rynnätä etsimään niitä isojen kokojen vaateosastoja. 

Painonpudottamisessa tärkeää on motivaation ylläpitäminen, mutta mitäpä tehdä jos motivaatio lopahtaa kun juuri on alkuinnostus saavutettu? Tuttu tunne varmasti monelle painonpudottajalle; ollaan kapuamaisillaan huipulle, mutta yhtäkkiä tapahtuu jotain; huomaat vieriväsi mäkeä alaspäin, vähän kuin salaa. Laihduttaminen ei ole mikään temppu, joka tapahtuu sormia napsauttamalla, se vaatii asennetta, määrätietoisuutta ja pysyviä muutoksia ruokavaliossa ja ennenkaikkea aikaa. Ilman itsekuria ja motivaatiota on turhan helppo palata entisiin huonoihin tapoihin, tapoihin, jotka saavat painon jälleen nousemaan. 

Moni urakan aloittanut tietää, että alkuinnostus kestää usein viikon, kaksi tai jopa kuukauden. Alkuinnostuksen huumassa suuhun popsitaan ainoastaan niitä terveellisiä valintoja ja ruoka-aineita, vakuutetaan itselle ja toisille tämän olevan tällä kertaa lopullista, paluuta entiseen elämään ei enää ole. Ikävä on kuitenkin huomata se, että sen alkuinnostuksen jälkeen tapahtuu jotain kummallista, jotain sellaista mitä on vaikea pukea sanoiksi ja myöntää. Alkaa tulemaan repsahduksia, ensin yksi, sitten toinen ja sen jälkeen se onkin jälleen menoa, motivaatio laskee ja alkuinnostus on enää historiaa. Vanhat huonot syömistavat ja paheet ovat vieneet mennessään ja saat heittää hyvästit tähän asti tehdylle työlle, mikäli tilasta tulee pysyvä, harmillista. 

Olen pohtinut sitä, mistä tämä johtuu, miksi päätöksen tehnyt painonpudottaja palaa takaisin vanhoihin huonoihin valintoihin ja tottumuksiin ja alkaa syödä kuten ennenkin ja kiloja alkaa jälleen kertyä ( Tiedätkö sinä )? Siksikö, että on paljon helmpomaa kun saa syödä mitä haluaa, ei tarvitse miettiä kaloreita eikä määriä ? Vai onko syy motivaation kadottamiseen se, että painotavoitteet ovat liian korkealla ja niiden saavuttaminen tuntuu niin kaukaisilta ja koska tavoite on niin kaukainen antaa itselleen luvan herkutella " tämän kerran", mutta todellisuudessahan se ei jää siihen yhteen kertaan ?

Okei, on jokaisen oma asia jos vanhat tavat tuntuvat pudottajasta itsestään paremmalta ja helpommalta valinnalta, kieltämättä olisihan se upeaa kurvata perjantaisin hakemaan herkullinen pizza ja nautiskella lasten nukkumaanmenon jälkeen pussillinen irttareita, namskis, mutta onko tähän asti saavutetut tulokset ja alkupäätöksen tekeminen kaiken sen sortumisen arvoista ? Itse vastaan, että ei. En itse voisi kuvitella enää koskaan palaavani takaisin vanhaan minääni, takaraivossa kolkuttelee edelleen se mielikuva ja peilikuva vanhasta minästäni, josta en perustanut yhtään, siihen ei enää palata. Painon pudottaminen on paljon helpompaa kun omaksut uudet ja terveellisemmät ruokatottumukset sekä tiedostat ajatuksiisi sen, että vaikka pudotat tai olet jo painonhallinta vaiheessa, et menetä mitään, etkä jää mistään ruuasta paitsi, teet vain erilaisia valintoja, jotka vahvistavat muutostasi oikeaan suuntaan.  

Pitää muistaa, että ylipainoisella ihmisellä ( ainakin itsellä) painonpudottamiseen liittyy unelmia, unelma sopusuhtaisesta vartalosta, kauniista istuvista vaatteista, terveellisemmästä elämästä jne. Näiden unelmien romahtaminen on kova juttu, mutta vielä pahempaa on jos romahduksen antaa muuttua katastrofiksi. Joten älä anna motivaation kadota, säilytä itsekuri ja asenne, älä anna vastoinkäymisten voittaa vaan ryömi vaikka viimeisillä voimillasi kohti tavoitetta ja unelmaasi. 

Seuraavan kerran kun mieli tekee lipsua ruokavaliosta ja suuhun meinaa eksyä vanhan minäsi aikaisia herkkuja tai paheita, muista tavoitteesi ja unelmasi, tällä tavoin voit tsempata itsesi jaksamaan. Asenne, päättäväisyys ja kärsivällisyys ovat painonpudottajan tärkeimmät sanat onnistumisen ja ruodussa pysymisen kannalta. Painonpudottamiselle on annettava aikaa ja sen eteen pitää tehdä töitä. Kaikki on itsestäsi kiinni.

Oma olotila ja fiilis: Motivaatiota on edelleen. Viikko on muutoin ollut haastava, sillä lomailimme perheen kesken eteläsuomessa ja toisinaan syömiset=pussit jäi tyystin unholaan tai syömisen väli kasvoi ihan liian suureksi. Vettä tuli juotua ihan liian vähän. Lisäksi omat haasteensa loi ihanat hotellien aamiaspuffetit, ai että ne ois olleet hyviä, mutta tiedän, että puffetissa olisi tullut syötyä vain syömisen ilosta, joten skippasin herkulliset aamupalat ja pitäydyin ruodussa koko lomareissun ajan :D Painon suhteen viikko oli kyllä huono, mutta siitä kielii juurikin se, että vesi ja ruokailut olivat hakoteillä, poissa oli säännöllisyys ja syötyjen aterioiden vähyys. Mutta uuteen viikkoon kovemmalla tsempillä ja pudotetaan tämänkin viikon kilot sitten ensiviikolla :)

Viikko 4
paino: -0,8kg
rinnanympärys: - 1cm
vyötärönympärys: -1cm
lantionympärys: -2cm
reiden ympärys: -0cm 

4 Viikon kokonaisedistys 
paino: -5,2kg
rinnanympärys: - 5cm
vyötärönympärys: -5cm
lantionympärys: -7cm
reiden ympärys: -2cm 

tavoitteeseen matkaa
16,7 kg22 kommenttia

 1. Voi, kuinka olenkaan miettinyt juuri näitä asioita. Luulen, että omalla kohdallani kyseessä ovat pinttyneet tavat ahmia sokeria. Niistä on vaikeaa päästää irti. Silloin tuo sokeriaddiktio on voimakkaampi kuin terveellisemmän elämän tavoittelu ja laihduttamisen motivaatio.
  Toisaalta motivaatio saattaa repsahtaa senkin vuoksi, että sitä ajattelee, että kun minä olen pystynyt pudottamaan painoa ennenkin, niin pystyn siihen kyllä uudestaankin. Ei pieni repsahdus haittaa - eipä! Sillä ainakin meikäläisellä pienestä repsahduksesta tulee vääjäämättä ISO repsahdus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinttyneet tavat on vaikeita ja niistä pois pääseminen on vaikeaa ja haastavaa :) se on totta, että jos tavallaan kieltää sen tosiseikan että pieni repsahdus ei haittaa, todellisuudessa se on suuri este painonpudottamiselle :) pitäis vaan pysyä lujana ja olla vahva <3

   Poista
 2. Vasta eräs PT sanoi että kaikki muotidietit on huuhaata. Karppaamiset jne mitä näitä nyt on. Niillä varmasti lähtee paino vauhdilla mutta ne myös tulee takaisin vauhdilla kun lopetat sen kyseisen dietin. Hänen puheissaan oli minusta järkeä kun hän sanoi että muutos pitää olla sellainen että sen kanssa elää lopun elämää. Eli täytyy muuttaa kokonaan pois ne huonot tottumukset.
  Läheiseni pudoti hurjasti painoa Cambridgellä vai mikä se nyt onkaan, mutta paino tuli kohisten takaisin kun hän lopetti pussikeittojen syömisen.
  Stemppiä sinne. Näytät.tosi hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ihminen laihduttaa ihan millä tahansa keinoin, pussikeittoja tai normaalilla ruokavaliolla, ei se paino lähde sen vuoksi nousemaan jos lopetat pussileittojen syömisen, vaan siitä että henkilö tekee vääriä valintoja ruokiensa suhteen ja syö enemmän kuin kuluttaa. Ei ihminen pyhästä hengestä liho :D

   Poista
  2. Niin totta! Itselläni olisi kymmenisen kiloa pudotettavana, jotta olisin niissä mitoissa mihin olisi joskus tavoite päästä. Minä olen juurikin sitä repsahtavaa sorttia. Jostain pitäisi saada tarpeeksi motivaatiota projektin aloittamiseen. Ihailen suuresti sinun tahdonvoimaasi. Olet vahva nainen! Näytät jo nyt tosi hyvältä :)

   Poista
  3. Motivaation löytäminen vaatii aikaa, sitä tehdään kuinka isoja muutoksia :) tsemppiä sulle aloittamiseen <3

   Poista
 3. Itsekin blogiasi lukeneena sain tsempin päälle ja nyt on kuudes päivä menossa karppaamisessa. Täytyy sanoa, että olo mitä mainioin. Vielä viikko hh 20 tai alle mutta yllättävää nämä on riittänyt loistavasti. Näillä mennään nyt! Tsemppiä meille molemmille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa. Ihana kuulla että sait kipinän elämäntaparemonttiin täältä <3 tsemppiä sinulle ihan mahdottomasti <3

   Poista
 4. Näytät kyllä kauniilta Johanna<3
  Oikeat valinnat ovat kaiken a ja o !!!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Totta puhut! Miten hankalaa on vaan pysytellä niissä terveellissä jutuissa, mutta kohtuus kaikessa on aika hyvä motto :) Tsemppiä sulle tavoitteen saavuttamiseen!

  VastaaPoista
 6. samoja ajatuksia mullakin ! Tsemppiä !!!

  VastaaPoista
 7. Oletko imettänyt vauvaasi ollenkaan? Saanko kysyä miksi, jos et?
  -Eija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla ei tule maitoa sen henkilökohtaisemmin en tähän vastaa :)

   Poista
 8. Lupasit kirjoitella viimmeviikolla päivän ruokapäiväkirjaa mitä syöt ja juot sekä liikunnat. Niitä ei vain ole kuulunu. Hienoa miten olet sinnikäs nainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muutakin kiireitä kuin tämä blogi ja valitettavasti tälle ei aikaa ihan jokapäivä jää :D lisäksi olemme olleet reissussa ja palattu vasta pari päivää sitten , joten muita kiireitä nyt on ollut :) yritän ennättää toteuttaa tämän tulevalla viikolla :)

   Poista
 9. Heippa! Sinulla kyllä tuntuu itsekuria riittävän, voi että kun itselläni olisi edes puolet siitä !
  Sinähän näytät kuvissa jo hyvinkin hoikalta, mistä ihmeestä meinaat nuo loput kilot laihduttaa ;)
  Kiitos kivasta blogista, jossa on sopivasti kaikkea minua kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekuria kyllä on, mä oon aika sisukas nainen kun johonkin omistaudun ja ryhdyn :) lähetän sulle myös vähän itsekuria <3 heh :D mahasta, lantiosta ja tisseissä on vielä ylimääräistä :D ihana kuulla että tykkäät blogista <3

   Poista
 10. Tosi hyvin sinulla on mennyt ja mikä itsekuri! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista.