Sisällön tarjoaa Blogger.

ELÄMÄNTAPAREMONTTI, VIIKKO 6 (REPSAHDUKSIA?)
Oletteko koskaan miettineet sanaa repsahdus, mitä se pitää sisällään ja mitä ylipäänsä on repsahtaminen ? 

Viimeaikoina olen törmännyt paljon kyseiseen sanaan kun on puhuttu elämäntaparemontista ja painonpudottamisesta. Sanana repsahdus on melko suora, mutta painonpudottajan näkökulmasta sana on melko voimakas ja jopa negatiivinen, tunteita herättä sana, joka saa aikaan myös ehkä pahanmielen. 

Kuvitellaanpa tilanne: Maija on aloittanut elämäntaparemontin keväällä haluten laihtua useita kymmeniä kiloja loppuvuoteen mennessä. Maija on tiedostanut alkuvaiheessa, että kyseessä on elämäntaparemontti, eikä pikakuuri, joka kestää vain hetken. Kesä koittaa ja kiusaukset ruokailujen ja herkkujen suhteen kasvaa. Maija palaa kuin salaa vanhojen ruokatottumusten kimppuun ja alkaa syödä kuin eläisi viimeistä päivää tai ainakin kuten silloin ennen elämäntaparemontin aloittamista.  Maija perustelee syömisiään ja herkutteluaan sillä, että kesällä pitää saada nauttia. Tapahtuu siis repsahdus, vai tapahtuuko sittenkään, mitä mieltä sinä olet ? 

Mitäs mieltä minä olen sitten tästä kuvitteellisesta tarinasta ja siitä tapahtuuko repsahdus...
Ensinnäkään en millään jaksa ymmärtää asiaa siitä, kun syöminen ohjaa elämää. Miksi elämäntaparemontoija ajattelee, että ruoka ja herkut ovat kaikki kaikessa, ilman syömistä ei voi nauttia ? Miksi elämäntaparemontoija ajattelee, että kun laihduttaa ja tekee loppuelämän kestäviä valintoja ruokailujen suhteen, sitä jäisi jostain paitsi kun syö huomattavasti kevyemmin, tämä ei vain yksinkertaisesti mene minun tajuntaan. No okei, okei, olenhan itsekin ollut sairaaloisen ylipainoinen ja tiedän miten ylipainoinen suhtautuu ruokaan ja kuinka helppoa on ajatella elämän pysähtyvän kun ruokailun pääpaino täytyy keskittää keveämpään ruokaan ja herkkupäivät täytyy supistaa aiempien kuuden päivän herkuttelujen sijaan yhteen, onhan se maailmanloppu :D Miksi ylipainoinen antaa ruuan ohjata liikaa elämäänsä ? 

Minä olen sitä mieltä, että henkilöt jotka ovat vakaasti päättäneet muuttaa elämäntapojaan terveellisempään suuntaan, ihmiset, jotka ovat päättäneet tehdä elämäntaparemontissaan pysyviä ratkaisuja, eivät lausahda sanoja " annoin itselleni luvan syödä kuten ennen, enkä välittänyt, mitä suuhuni pistin, koska halusin nauttia kesästä". Eikö kesästä voi nauttia muutoin kuin syömällä raskaasti ja pohtimalla vain sitä, että jos syön kevyesti, koko kesä menee pilalle ja kesä jää elämättä ? ( Ohjaako syöminen siis liikaa elämääsi ? )

Jos ajatellaan asiaa hiukan tarkemmin, syöminen on vain murto-osa ajasta, mitä päivän aikana teemme, syömisen ei pidä antaa ohjata elämää. Tiedän kuitenkin itsekin, että ylipainoinen ihminen käy huomattavasti useammin jääkaapilla / karkkikätköillä kuin kevyempää ruokavaliota normaalisti noudattava henkilö ( ei kai sitä muutoin ylipainoisia henkilöitä olisi). Ne jotka ovat sisäistäneet sen asian, että syödä voi hyvin, vaikka ruoka suurimmaksi osaksi koostuisikin pienemmistä annoskoista ja kevyemmistä vaihtoehdoista ja herkuttelupäivällekin on sijansa, ovat onnistuneet saavuttamaan sen pysyvyyden johon jokaisen elämäntaparemontoijan pitäisi pyrkiä. Siihen, että ruoka ei hallitse päivää ja syöminen ei ole yksi ohjelmanumero. 

Sitten siihen kysymykseen, tapahtuiko Maijalla repsahdus? Minun mielestä tapahtui. Elämäntaparemontin aloittanut ja asian sisäistänyt ei palaa takaisin vanhoihin jo huonoksi havattuihin ruokailutottumuksiin, niihin tottumuksiin, jotka aiemmin on saaneet painon nousemaan. Maija antaa ruuan hallita elämäänsä liikaa ja hän antaa ymmärtää, että syöminen on hänen päivän kohokohtansa. Kyllä kesästä voi nauttia, ilman että syödyt kalorimäärät on moninkertaisia siihen nähden mitä henkilön tarvitsee päivän aikana syödä. Kyllä kevyempi ruokakin on hyvää, eikä elämä ole mitenkään huonompaa, jos grillikyljen sijaan nauttiikin vain kanapihvejä. Toki elämäntaparemontoijallekin suodaan toisinaan ne sellaiset "kerran kuussa pizzapäivät", mutta ne täytyy olla hallittuja, tiedät itsekin, että jos syöt enemmän kuin kulutat, paino nousee, joten pizzapäivän jälkeen on hyvä jälleen osata keventää ruokavaliota. Ohjeeni tälle viikkoa onkin: Älä anna ruuan ohjata elämääsi ja ns. terveellisemmästä ruokailuista voi poiketa vasta kun on sisäistänyt sen :)

Olen sitä mieltä, että repsahdus sanan käyttö pitäisi kieltää, pitäisi ennemminkin pyrkiä siihen, että jokainen painonpudottaja parantaisi elintapojaan ja niistä tavoista tulisi pysyviä ja ne iskostuisivat takaraivoon. Kaikilla meillä on varmasti joskus "heikkoja" hetkiä, mutta jos suurinosa vuodestamme koostuisi terveellisistä ruokavalinnoista, ei toisinaan tapahtuva herkuttelu koidu kohtaloksi, eli näin ollen emme puhuisi mistään negatiivisia tunteita herättävästä sanasta repsahdus vaan hallitusti tapahtuneesta syömisestä. Olennaisinta ei siis ole, että toisinaan herkuttelee, vaan se kuinka hallitsee sen ruotuun palaamisen ja näin ollen ei anna pienen poikkeaman syömisessä vaikuttaa elämäntaparemontin ja laihduttamisen jatkamiseen.

Viikko 6
paino: -2,5kg
rinnanympärys: - 1cm
vyötärönympärys: -1cm
lantionympärys: -1cm
reiden ympärys: -1cm 

Koko projektin edistys alkaen 30.3.2014 
09/14-04/15 raskaana 

paino: -48,6 kg
rinnanympärys: -40,0cm
vyötärönympärys: -53,0cm
lantionympärys: -49,0cm
reiden ympärys: -14,0cm

tavoitteeseen matkaa
12,5 kg

Ajallisesti ajattelin olla tavoitepainossani 12.9.15 mennessä, katsotaan kuinka tämä toteutuu. Työtä saa tehdä kyllä hurjasti, että tämä onnistuu, mutta haasteita pitää olla :D 

14 kommenttia

 1. Luulen että monella ylipainoisella isoin ongelma on tunnesyöminen joka on mahdollisesti alkanut jo lapsena. Kun mieli on oppinut ajan mittaan siihen että syömällä saa hyvää oloa ja lohdutusta edes hetkeksi (esim. jos on lapsena jo lohdutettu karkilla ym. herkuilla), pitää tehdä ihan tosissaan töitä korvien välinsä kanssa jotta tapojaan ja ajatusmallejaan saa muutettua ja oikeasti uskaltaa tuntea ne erilaiset tunteet eikä turruta niitä (aina hetkellisesti) syömällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se varmasti on ja siitä tunnesyönnistä irtaantuminen on varmasti vaikeaa . Itse uskon myös osaksi siihen että syömisestä on tullut tapa ja syödään syömisen ilosta, ainakin jossain tilanteissa. Elämäntaparemontoija kun pääsee yli siitä että syömisellä ei lohduttauduta ja sen tunnetilan voi korvata esimerkiksi lenkkeilemällä niin varmasti pääsee eteenpäin jo projektissa :)

   Poista
 2. Minä uskon, että syömiseen on yhtä lailla koukussa, kuin vaikka tupakointiin. Tupakoinnissa riippuvuus on myös fyysistä, mutta syömisen suhteen henkinen riippuvuus voi olla monin verroin pahempi. Itse olen taistellut irti tupakkariippuvuudesta ja sen myötä ymmärrän hyvin, jos syömisriippuvuudesta ei pääse eroon ja repsahtaa. Tahdonvoima, mistä sinäkin olet kirjoittanut, ratkaisee kaiken. Sinun elämäntaparemonttisi on huikea suoritus kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi ja joskus olenkin verrannut syömisen "lopettamista" tupakoinnin lopettamiseen. Koko projekti lähtee liikkeelle itsestä, jos on päättänyt onnistua , siinä varmasti myös onnistuu jos motivaatio on suuri. Vaikeat hetket ruuan kanssa on taisteltava alkumetreillä ja tilaa sortumiselle ei mun mielestä aluksi voi olla, sillä vain pyristemällä vanhoista tottumuksista pois vaatii lujuutta ja jos ei ole vahva, sitä sortuu helpommin. Riippuvuuksista eroon pääseminen on työlästä, mutta ei ylitsepääsemätöntä, jokainen onnistui jos vain haluaa, ainakin itse uskon näin :) mutta, laihduttaminen on ja varsinkin sen aloittaminen on vaikeaa, eikä sitä tehdä hetken mielijohteesta vaan se vaatii työstämistä :)

   Kiitos mielenkiintoisesta kommentista <3

   Poista
 3. No täällä tapahtui muutaman päivän "repsahdus" eteen tuli tilanteita ja hyviä ruokia, joten ihan ajatuksella repsahdin ja päätöksellä taas ruotuun itseni laitoin. Eli ehkei tosiaan ollut repsahdus, koska en ehdotonta elämää en halua viettää, mutta pääsääntöisesti terveellisempää ja sellaista että on hyvä olo. :)

  Myös tuosta tunnesyömisestä olen halunnut päästä irti ja mielestäni vihdoin ensimmäistä kertaa elämässäni siinä onnistunut. .)

  Ihanaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan voi puhua repsahduksesta :) sinäkin olet tehnyt mahtavan työn, hienoa :)

   Poista
 4. Tsemppiä sinne, upean työn olet tehnyt jo tähän mennessä! Treenasin vuosi sitten puolimaratonille ja huomasin kropan nopeasti kiinteytyvän siinä samassa. Urakan jälkeen vähensin hieman liikuntaa ja söin edelleen samalla lailla. Aineenvaihdunta toimi hirmukierroksilla, piti alkaa herkuttelemaan enemmän, koska painoa oli enää 48 kg. Tavoitteena olisikin löytää tasapaino syömisen ja liikkumisen välillä, mikä ei ole todellakaan helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, tasapainon löytäminen on vaikeaa, kokoajan täytyy olla skarppina :) otetta ei voi hetkeksikään hellittää, sillä se voi vaikuttaa suuntaan tai toiseen, kultainen keskitie olisi hyvä :)

   Poista
 5. Olet huiman työn tehnyt! Sinun ansiostasi otin yhteyttä paikkakuntani cambridge-valmentajaan ja aloitin elämäntaparempan. Eka viikko pian ohi ja -3kg!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi , hienon päätöksen teit :) tsemppiä sinulle ihan hurjasti , onnistut varmasti <3

   Poista
 6. Hieno saavutus sinulla jo nyt!!! Minua kiinnostaisi kans tuo ohjelma.. Kuinka useasti käyt valmentajan luona? Kuinka pitkälle ajalle ostat kerralla ateriat? Voiko ostaa esim.viikoksi kerralla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käyn vain kuukauden välein ja ostan ruuat kuukaudeksi kerrallaan :) toki voi ostaa ruuat vain viikoksi kerrallaan jos näin haluaa :) tsemppiä sinulle päätöksen tekoon :)

   Poista
 7. Repsahduksia ei ainakaan täällä nyt sallita! ;) Kävin tänään omalla Cambridge-valmentajalla ja puoli päivää ohjelmaa takana! Tämä päivä jännitti ja tulokset eivät olleet todellakaan hyviä, mutta nyt jatkan elämää eteenpäin enkä mieti liikoja vanhoja!
  Esimerkkisi rohkaisi minua kovasti, kiitos! :)
  Terkuin Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, nokka kohti uutta ja vanhat asiat jätä unholaan :) Tsemppiä sinulle urakkaan <3

   Poista

Kiitos kommentista.