Sisällön tarjoaa Blogger.

MAKUUHUONEEN FENGSHUI

Eräässä blogipostauksessa nousi esille kodin Fengshui asiat, aihe tuntui kiinnostavan monia ja lukijoista löytyikin Fengshui- asiantuntija. RR Homing & Gardening yrityksen Riikka Pöntynen laittoi minulle sähköpostia ja lupasi avata hieman asiaa ja antaa meidän makuuhuoneeseen Fengshui- ehdotuksia. Riikka toimiikin tämän postauksen ns. vieraskirjoittajana. 

Lähetin Riikalle makuuhuoneestamme vähän joka suunnasta kuvia ja lisäksi liitin lähettämääni aineistoon pohjakuvan kodistamme. Näiden allaolevien kuvien perusteella sain oman Fengshuisuunnitelman, jota olen tässä toteutellut ja muutoksia hieman tehnyt. 


Fengshui on tapa lisätä ihmisten hyvinvointia ja tuoda sopusointua, onnea ja menestystä kotiin ja työpaikalle. Valitettavan monella on vieläkin kuva fengshuista jonkinlaisena "foliohattuisten salatieteenä", vaikka tätä vanhaa kiinalaista tieteenhaaraa opiskellaan Kiinassa jopa yliopistossa. Fengshuioppi käsittelee maan muotoja ja maaperää, ilmasto-olosuhteita, sekä taivaankappaleiden vaikutuksia ihmiseen. Sen avulla pyritään löytämään harmonia eri elementtien ja tehosteiden keinoin, sekä parantamaan elämää ylläpitävän ja synnyttävän chi-energian esteetöntä virtaamista kehon lisäksi myös maastossa ja tilasta toiseen.

Kotimme kuvastaa meitä itseämme ja on yhtä kuin kehomme. Muuttamalla asioita kodissamme muutamme samalla elämäämme. Fengshui auttaa ymmärtämään mitä meille tapahtuu eri elämänalueilla ja mitä voimme tehdä parantaaksemme elämänlaatuamme. Tiivistetysti sanottuna fengshui on elämää sopusoinnussa ja harmoniassa meitä ympäröivän luonnon kanssa.


Yleisiä huomioitavia asioita makuuhuoneen fengshui-sisustuksesta:

Koska hyvinvoivat ja vakaat vanhemmat vaikuttavat positiivisesti muihin perheenjäseniin ja koko perheeseen, on tärkeää että heidän makuuhuoneensa on siisti, harmoninen ja antaa hyvät puitteet levolliselle yöunelle ja akkujen lataamiseen. Vanhempien makuuhuoneeksi olisi hyvä valita kookkain makuuhuoneista. Yöunen rauhoittamiseksi sälekaihtimet tai verhot tulee sulkea yöksi, jolloin huoneen läpi kulkeva energiavirtaus pysähtyy ja tuo tilaan rauhan. Vuoteen alla ei tulisi säilyttää ylimääräistä, huoneeseen kuulumatonta tavaraa. Poikkeuksen tekevät siistististi laskostetut varavuodevaatteet jotka voivat olla vuoteen alla kannellisissa säilytyslaatikoissa, mikäli muuta säilytystilaa ei ole. Kaikki muu tavara kuten vaatteet, kirjat jne. kannattaa siirtää vuoteen alta muualle.

Myös sähkö vaikuttaa uneen, niinpä kaikki huoneessa olevat sähkölaitteet kuten televisio tai radio kannattaa sulkea sekä irroittaa töpselit pistorasioista. Luennonmateriaalien käyttö vuodevaatteissa ja makuuhuonetekstiileissa voi myös parantaa unen laatua. Mikäli sängyssä tarvitaan lukuvaloja, olisi ne parasta sijoittaa sängyn molemmille puolille yöpöydille, ei nukkujien pään yläpuolelle seinään.


Kuviesi perusteella makuuhuoneessanne vallitsee rauhallinen ja harminoninen tunnelma samoin kuin muualla kodissanne, eikä siellä ole ylimääräistä tavaraa. Makuuhuoneessa on paljon valkeita ja harmaita pintoja, jotka fengshuin mukaan ovat metallielementtiä. On hyvä, että liukuovet ovat maitolasia eikä peiliä, sillä peilejä ei suositella laitettavaksi makuuhuoneeseen etenkään niin että ne kohdistuisivat suoraan nukkujiin.

Sängyssä on hyvä olla tukeva pääty - on kuitenkin huolehdittava ettei sen päälle kerry turhaa tavaraa tai kovin raskaita esineitä jotka voisivat tiedostamatta luoda nukkujalle turvattomuutta tai painostavaa tunnetta. Kaunis ja tilaan sopiva kattovalaisin näyttäisi ainakin kuviesi perusteella olevan sängyn jalkopäädyn kohdalla, joten sen sijoituspaikka on hyvä.

Hennosti kuvioidut verhot ovat kauniit, ja tässä tilassa ne edustavat metallielementtiä. Metallituolille laitettu talja on hyvä lisä - se tuo tulielementtiä ja lämpöä muuten kylmillä väreillä ja materiaaleilla sisustettuun huoneeseen.

Kerroit, että sängynpääty sijaitsee eteläseinällä. Tietämättä talon asemointia tontin pohjapiirrokseen en tiedä mille kodin fengshuin mukaisista yhdeksästä alueesta makuuhuone sijoittuu. Fengshuikonsultin tehdessä konsultaatiokäyntiä asiakkaan kotona hän perehtyy tilan pohjapiirrokseen ja tarkastaa kuinka tila sijoittuu ilmansuuntiin ja maaston muotoihin nähden. Näiden tietojen sekä fengshuikompassi Luo Panin avulla konsultti jakaa tilan yhdeksään alueeseen, joista jokaisella on tietynlainen vaikutus  henkilökohtaiseen elämäämme. Näitä osa-alueita ovat esimerkiksi ura, elämänpolku ja eteneminen; rakkaus, avioliitto ja ihmissuhteet; perhe, suku, vanhemmat ja yhteisö sekä vauraus, hyvinvointi, suotuisat siunaukset ja runsaus.


Jokaisella yhdeksällä osa-alueella on oma elementtinsä, jonka tulisi olla tilassa hallitsevana ja voida hyvin ympäristössään. Esimerkiksi puun alueella sijaitsevassa huoneessa tulisi olla puuelementin lisäksi hieman vesielemettiä, sillä fenghsuin luonnonmukaisessa viiden elementin kiertokulussa vesi ravitsee puuta kuten luonnossakin. Koska makuuhuoneessanne on paljon ”metallivärejä” valkoista ja harmaata olisi se erinomainen fengshuin mukainen sisustus metallielementin alueille kodin länsi- ja luoteisosiin.

Jos taas kyseinen huone sijoittuisi etelän alueelle, olisi hyvä vähentää metallielementtejä ja lisätä huoneeseen tulen energiaa taljojen, kynttilöiden, eläinaiheisten taulujen/figuurien tai kynttilöiden muodossa. Kodin eteläosa vaikuttaa menestykseemme ja maineeseemme, ja sen hyvä vointi ja harmonia auttaa asioiden loppuunsaattamisessa. Jos jollain on tapana jättää asiat kesken, niin katse kannattaa kääntää ensimmäseksi kodin eteläsiipeen; onko sinne kentien kerääntynyt tarpeetonta tavaraa tai negatiivista energiaa kerääviä paperi- ym. roinakasoja? Kun tila on siivottu turhasta roinasta, voi sinne tuoda muutamia kynttilöitä tai vaikka punaisen kukkakimpun vahvistamaan tulielementin vointia.

Mainitsinkin jo aiemmin tyynyjen määrästä; fengshuin mukaan on tärkeää, että sängyllä on parillinen määrä tyynyjä. Parittoman määrän tyynyjä uskotaan johtavan yksinäisyyteen.
 
 

Yleistä tietoa fengshuikonsultin työstä: 
 
Tarkasteltuaan kodin elementtejä, yin-yang-tasapainoa ja energian kulkua kodissa fengshuikonsultti laatii kirjallisen raportin kotiin tehtävistä muutoksista ja baguan alueiden voinnin parantamisesta kodissa. Ensimmäisellä tapaamisella tehdyn haastattelun perusteella asiakas saa konkreettisia ratkaisuehdotuksia hänen mielestään kipeimmin muutosta kaipaavien elämänalueiden kohentamiseksi. Kodin pohjapiirrokseen piirrettävään bagua-karttaan merkitään suotuisimmat paikat huonekaluille, tauluille, lasten valokuville ja muille kodin tavaroille. Tarvittaessa kotiin voidaan suositella hankkimaan joitakin fengshuissa käytettäviä tehosteita kuten kristalleja, mikäli tilojen muoto tai energian kulku kodissa ei ole paras mahdollinen.

Kuva: http://www.fengshuisuunnittelu.net/
Ja miltäpä se makuuhuone näyttää nyt näiden muutosten jälkeen. Karsin aika paljon tätä metallielementtiä, sillä meidän makuuhuoneemme sijaitsee eteläseinustalla, lisäsin parillisen määrän tyynyjä sängylle ja ylimääräinen "tilpehööri" sai väistyä. Ohjeiden mukaan, annoin lisänä olla hieman tulielementtiä kynttilöiden muodossa. 

Nyt makuuhuone on levollinen ja rauhallinen yleisilmeeltään.  Vaihdoin makuuhuoneen verhot valkoisiin läpikuultaviin, tilasta poistettiin lokerikkohylly sekä nojatuoli. Todellisuudessahan makuuhuoneessa ei tarvitse olla juuri mitään ylimääräistä. Ja taisi oli aiemmin nappivalinta siirtää meidän aikuisten makuuhuone tänne, sillä tämähän on kotimme suurin huone :) 

Tässä kuvia muutoksen jälkeen, kyllä sitä pienilläkin liikuilla saa muutoksen aikaan ja nyt omasta mielestäni harmonia on aika kiva. Tämä Fengshui asia oli todella mielenkiintoinen ja opettava, kovasti tekisi mieli tilata kodin jokaiseen huoneeseen fengshui- suunnitelma. Ainakin meidän pojan huoneeseen, sillä hän on nukkunut kolme viikkoa jo niin huonosti, että olisi kiva tehdä fengshuin mukaisia muutoksia jos niillä olisi vaikutusta yöuniin. 

Kiitos www.fengshuisuunnittelu.net Riikka Pöntynen.22 kommenttia

 1. Näyttää todella kauniilta ja harmoniselta. Hyllykön pois siirtäminen oli varmasti hyvä idea.
  Rauhallisia unia :)

  -Riikka / www.fengshuisuunnittelu.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä hyvä idea , tila rauhoittui jo sillä muutoksella paljon :)

   Poista
 2. Tämä se oli odotettu postaus! :-) <3

  Olipa ihana kun sait näin upean mahdollisuuden, tätä oli todella mielenkiintoista lukea :-)
  Tuo tyynyjen määrä olikin ihan uusi (tietysti moni muukin!), itsellä ollut oikeastaan aina 4tyynyä sängyllä, mutta viime kesänä vähensin yhden, ja olen ollut kolmeen tyytyväinen. Täytyneekin ottaa se yksi takaisin ;-)

  Kiitos tästä! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on aina ollut se kolme tyynyä ja tästä viisastuneena itsekin lisäsin yhden :)

   Poista
 3. Mukava postaus. Enpä ole näin tarkkaan asiaa ennen miettinytkään. Tai, tuota etelä-pohjoissuuntaa. Muuten meidän makkarissa kyllä on aika levollinen väritys ja tilpehööriä vähänlaisesti. Mutta, viisi tyynyä, täytyykin korjata tilanne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä todella mielenkiintoinen asia ja mikä hassua että meidän poika nukkuu päikkärit ja yöt meidän sängyssä loistavasti mutta omassa huoneessa nukkuminen loppui n. Kolme viikkoa sitten.. Olisi tosi mielenkiintoista kuulla että onko pojan huoneen fengshuissa jotain parannettavaa tms..

   Poista
 4. Ihana muutos, selkeä ja harmoninen. Ihana myös tuo kuva rannasta jossa kiviä <3 -- Mistä muuten päiväpeite on, muistatko? Etsin sellasta kuumeisesti, ja tuo näyttää tosi hyvältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväpeitto tais olla ellokselta tai jotexilta, jommasta kummalta :)

   Poista
 5. Minulla käsitys että sänky asetetaan niin, ettei jalat ole suoraan ovea kohti(?).Fengshui on mielenkiintoista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Riikka hoksaat tämän niin sinä varmasti osaat vastata :)

   Poista
  2. Hei.
   Tuo suositus, että jalat eivät olisi ovea kohti juontaa varmasti juurensa sitä, että nukkujalle halutaan luoda mahdollisimman turvattu ja suojaisa paikka nukkumiselle. Jos sängyssä ei ole jalkopäätyä ja tilaa on paljon, voi esimerkiksi rahin, penkin, lipaston tmv. laittaminen jalkopäätyyn olla hyvä ratkaisu. Ensisijaisesti sängyn paikka tulisi kuitenkin olla sellainen, että vuoteessa ollessa on suora näköyhteys huoneen ovelle, eikä sänkyä tulisi sijoittaa suoraan ikkunan alle tai niin että nukkujat ovat ovi-ikkuna-linjan kohdalla.

   -Riikka

   Poista
  3. Hei Johanna.

   Kysyn vielä mielenkiinnosta, että teitkö huoneessa jotain muutoksia samoihin aikoihin kuin poika alkoi nukkua siellä huonommin?
   Onko paperitähdet sijoitettu sängyn yläpuolelle? Jos on, niin ne voisi kokeeksi siirtää toiseen paikaan (tai siirtää sängyn pois niiden alta). Jatketaan aiheesta lisää vaikka sähköpostitse :)

   -Riikka

   Poista
  4. Joo siis tein, käänsin pojan sängyn ja karsin tavaraa :D Otinkin paperitähdet pois kun eilen googlettelin fengshui juttuja :D Mutta laittelen sinua postia tässä piakkoin :D

   Poista
 6. Todella mielenkiintoinen postaus!
  Pitääkin lukea vielä tarkemmin, kun saa rauhassa lukea ;)
  Meilläkin ne kolme tyynyä sängyllä... ;)

  VastaaPoista
 7. Olipa mielenkiintoinen postaus ja hyviä vinkkejä itsellekin. Tuo tyynymäärä kanssa kiinnitti huomioni, joskin meillä ollut nyt pitkään 4 tyynyä eli jossain ainakin mennään oikeilla jäljillä. :D Todella kaunis ja erittäin rauhoittava teidän makkari. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itsekin tykkään että makkari on rauhallinen :D

   Poista
 8. Tämä oli todella mielenkiintoinen postaus!
  Makuuhuoneen ilme kyllä rauhoittui pienillä muutoksilla. Kaunista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, niin pikkuisella jutulla rauhoittui koko tila :D

   Poista
 9. Kivalta näyttää! Ostin Fengshui -kirjan kirpputorilta tässä muutama viikko sitten. Ehdin hieman selata sitä, mutta kiinnostava aihe kyllä. : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan kanssa jostain etsiä kirjan niin voisi tutustua aiheeseen enemmän :)

   Poista
 10. Heippa!

  Kysyn nyt ihan eri aiheesta, mutta. Olet ilmeisesti maalannut sängynpäädyn valkoiseksi? Millä maalilla käsittelit, hioitko, onko maali pysynyt?:-) Kiitos kovasti jos viitsit vastata, itselläni on tämä kyseinen sängynpääty ja kovasti haluttais maalata se valkoiseksi mutta pysyyköhän maali tuossa?? =)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista.