Sisällön tarjoaa Blogger.

ELÄMÄNTAPAREMONTTI: TASAN KAKSI VUOTTA SITTEN

Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten (30.3.2014) elin hetkiä jossa kamppailin oman itseni kanssa toden teolla. Olin miettinyt kuukausien ajan oman painonpudotusprojektin aloittamista ja tiesin, että jotain on nyt viimein tehtävä. Se että olin vältellyt puntaria vuosia kertoi siitä, että paino oli karannut käsistä jonnekin ihan mahdottomiin. Ei auttanut kuin ottaa itseään niskasta kiinni ja aloittaa projekti, venyttäminen ja vanhoissa elämäntavoissa eläminen ei enää ollut vaihtoehto. 30.3.14 alkoi siis minun projektini Cambridge ohjelman avulla ja kaikki asetetut painonpudotustavoitteet tuntuivat niin uskomattoman kaukaisilta. Lähtöpaino oli jotain järkyttävää 121,6, muistan edelleen kuinka lukeman näkeminen sai mieleni järkyttymään.

Halusin tehdä oman projektini julkisena, sen vuoksi, että joku muu löytää samaisen kipinän omaan projektiinsa ja tiedättekö, nyt kaksi vuotta myöhemmin päätös julkisesta laihduttamisesta oli erittäin hyvä, sillä näiden vuosien aikana moni on kertonut löytäneensä "herätyksen" minun tarinani kautta ja se jos mikä on palkitsevaa ja todella upeaa. 


Jokainen ylipainon kanssa taisteleva tietää kuinka projekti on alkuinnostuksen jälkeen haastava, aika tuntuu pitkältä ja asetettu päämäärä kaukaiselta. Ollaan kapuamaisillaan juuri huipulle, mutta yhtäkkiä tapahtuu jotain; huomaat vieriväsi mäkeä alaspäin, vähän kuin salaa. Laihduttaminen ei ole mikään temppu, joka tapahtuu sormia napsauttamalla, se vaatii asennetta, määrätietoisuutta ja pysyviä muutoksia ruokavaliossa ja ennenkaikkea aikaa. Ilman itsekuria ja motivaatiota on turhan helppo palata entisiin huonoihin tapoihin, tapoihin, jotka saavat painon jälleen nousemaan.

Minulta kysytään viikottain sitä kuinka itse ylläpidin motivaatiota oman painonpudotusprojektini ajan, vastaan jokaisella kysymys kerralla lähestulkoon samoilla sanoilla -"Jos todella haluaa jotain, sen eteen on valmis tekemään mitä tahansa, halu lähtee itsestä ja niiden omien syiden pohjalta". Minun kohdallani se tarkoitti sitä, että en vain yksinkertaisesti jaksanut olla enää se naapurin ylipainoinen nainen, joka surkutteli omaa vointiaan peilikuvalle, joka ei ylipainon vuoksi jaksanut iloita oikein mistään ja pahanolon saattoi aistia kaukaa. 


Olen sitä mieltä, että pelkkä päätös elämäntaparemontin aloittamisessa ei yksistään riitä vaan täytyy miettiä niitä syitä, miksi haluaa muutoksia. Pitää olla valmis olemaan pitkäjänteinen, pitää olla avarakatseinen ja oppia vastaanottamaan muutoksia. Painonpudottaminen ja suuren elämänmuutoksen aloittaminen on aina kova paikka, sitä päätöstä ei tehdä hetken mielijohteesta, yhdessä yössä, eikä viikossa. Se voi vaatia kuukausien ajatustyön, jotta kokee pystyvänsä ja tietää onnistuvansa projektissa. Jokainen pystyy muuttamaan oman elämänsä suuntaa, jokainen ansaitsee sen hyvänolon tunteen, mikä mahdollisesti on kadoksissa ollut jo pitkään.  

Pitää muistaa, että ylipainoisella ihmisellä ( ainakin itsellä) painonpudottamiseen liittyy unelmia, unelma sopusuhtaisesta vartalosta, kauniisti istuvista vaatteista, terveellisemmästä elämästä jne. Näiden unelmien romahtaminen motivaatiopulan alle on kova juttu, mutta vielä pahempaa on jos romahduksen antaa muuttua katastrofiksi. Joten jos olet aloittanut oman projektisi tai mietit sen aloittamista, älä anna motivaation kadota, säilytä itsekuri ja asenne, älä anna vastoinkäymisten voittaa vaan ryömi vaikka viimeisillä voimillasi kohti tavoitetta ja unelmaasi, älä luovuta, äläkä anna periksi.

Jokaisen muutosta haluavan sisimmistä löytyy halutessaan se valtava voima, jonka avulla sitä selviytyy mistä vain. Se voima ja tunne on löydyttyvä kuitenkin sieltä sydämestä, halusta muuttua ja muuttaa tapojaan ja elämänlaatuaan.

Seuraavan kerran kun mieli tekee lipsua ruokavaliosta ja suuhun meinaa eksyä vanhan minäsi aikaisia herkkuja tai paheita, muista tavoitteesi ja unelmasi, tee lista niistä asioista miksi juuri sinä haluat haluat laihtua, tällä tavoin voit tsempata itsesi jaksamaan ja ennenkaikkea jatkamaan projektia. Asenne, päättäväisyys ja kärsivällisyys ovat mielestäni painonpudottajan tärkeimmät asiat onnistumisen ja ruodussa pysymisen kannalta. Painonpudottamiselle on annettava aikaa ja sen eteen pitää tehdä ja olla valmis tekemään töitä. Ei se projekti helppo tie ole tallatavana, mutta eihän sen tarkoitus ole ollakaan, jotta muistaa sen, miksi ei enää ikinä kannata päästää itseään samaan pisteeseen. 

Tsemppiä ihan valtavasti kaikille omaa painonpudotusprojektiaan harkitseville, pystyt siihen, jos vain haluat ja tsemppiä teille, jotka olette jo aloittaneet oman urakkanne; yllä pidä motivaatiota, hae vertaistukea ja muista miksi haluat pudottaa painoasi. 
 

Minulta kysytään usein myös paljonko pudotuksia itselläni oli / viikko, joten listaanpa ne tähän vielä, jotta näette sen kuinka ihan hyvin ehtii keventää vielä ennen kesää melko paljonkin näin halutessaan jos noudattaa tiukasti ohjelmaa. Itse olin siis Cambridge ohjelman tasolla 1

Viikko 1: paino: - 5,1kg
Viikko 2: paino: - 3,3kg
Viikko 3: paino: - 2,5kg
Viikko 4: paino: - 2,4kg
Kuukausi yhteensä -13,3 
 
Viikko 5: paino: - 1,7kg
Viikko 6: paino: - 2,8kg
Viikko 7: paino: - 2,4kg
Viikko 8: paino: - 1,2kg
2 kuukautta yhteensä 21,4 
 
Viikko 9: paino: - 1,8kg
Viikot 10,11,12,13: paino: - 7,3kg
3 kuukautta yhteensä 30,5

Viikot 14,15,16: paino: - 5,2kg
Viikko 17: paino: - 1,8kg
4 kuukautta yhteensä 37,5 
 
Viikko 18: paino: - 2,2kg
Viikko 19: paino: - 1,2kg
Viikko 20: paino: - 1,7kg
Viikko 21: paino: - 2,1kg
5 kuukautta yhteensä 44,7 
 
Viikko 22: paino: -2,6kg
Viikko 23: paino: -1,8kg 
Viikko 24: paino: -1,6kg
Viikko 25:  paino: -0,8kg
6 kuukautta yhteensä 51,5 
 
Viikko 26: paino: -1,7kg
Viikko 27: paino: -2,5kg
Viikko 28: paino: -1,5kg
Viikko 29:  paino: -1,5kg
7 kuukautta yhteensä  58,7
 
Viikko 30: paino: -1,9kg
Viikko 31: paino: -1,3kg
Viikko 32: paino: -1,3kg
8 kuukautta yhteensä 63,2 

Ja näin kaksi vuotta myöhemmin, olen edelleen tavoitepainossa (painan 58 kg). Cambridge ohjelman taso-ohjelma auttoi oivaltamaan ne muutokset, joita minun täytyi oppia omissa elämäntavoissa ja ruokatottumuksissa tekemään, jotta paino ei tiukan painonpudotuksen jälkeen lähde nousemaan takaisin vanhoihin lukemiin. Ja mikä parasta, 2015 syksyllä löysin itseni valmentaja koulutuksesta, halusin auttaa muita ylipainoisia kohtalotovereitani löytämään elämänilon takaisin, jos se suuren ylipainon vuoksi oli kadonnut ja nyt toimin täyspäiväisenä valmentajana ja kyllä, olen löytänyt kutsumusammatin, työn, joka antaa ihan mielettömän paljon

32 kommenttia

 1. Hei, Upea saavutus. Olitko koko ajan tasolla 1?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimman osan ajasta joo, mutta välillä jouduin käymään ylemmillä tasoilla koska ykkösellä ei saa olla kuin 16 viikkoa yhtä soittoa. Ja projektin loppupuolella nousin jokaisen tason ja opettelin syömisiä ja ateriakokoja :)

   Poista
 2. Wau! Onnittelut vielä saavutuksestasi!

  VastaaPoista
 3. Onko tuossa tasolla yksi kalorit koko ajan päivittäin vain 450-600? Se on ihan järkyttävän vähän. Ainakin minun mittapuulla. Itselläni on alimmillaan (kisadieetillä) ollut kalorit 1400 päivittäin ja sekin tuntui vähältä :) Näitä nyt toki ei voi verrata, kun minun dieetillä yritettiin sitä lihasmassaa säästää, mutta silti tuo on normaaliin elämiseenkin todella vähän. Minulla sh:na tuli heti huoli ruokavalion terveydellisyydestä.
  Hieno saavutus tuo painonpudotus on joka tapauksessa. Itse olen aikoinaan pudotellut reilut 40kg ihan muuttamalla ruokavaliota terveellisempään suuntaan ja jättämällä ne ylimääräiset herkut pois. Sekä liikkuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on. Tämähän se on kun rt varmaan ole sen enempää tutustunut tähän.. Syödyt tuotteet ovat täysravintotuotteita ja esim. Yksi patukka tai muu pss korvaa yhden suomalaisten ravintosuositusten mukaisen aterian. Lihasmassa ei todellakaan putoa tai häviä . Kyllähän pelkällä ruokavaliolla saa toki muutoksia aikaan, sehän on selvää, mutta se muutos vie aikaa. Toki jos ei ole kiireistä tyyppiä niin sitä kannattaa kokeilla :) 1400 kcal on paljon, jos tekee laadullisesti hyviä valintoja , suosii kasviksia, kanaa jne. Tälläkään hetkellä siis nyt painonhallinnassa minä syön päivässä max 1500 kcal koska enempää en tarvitse niinä päivinä kun en liiku

   Poista
  2. Minulla tuon painonpudotuksen kanssa meni suunnilleen 1,5 vuotta. Liikuin säännöllisesti ja söin terveellisesti ihan ns kotiruokaa :) Kyllähän se 1400 voi tuntua paljolta. Kaloreita aloitettiin pudottaan 2200 kalorista. Toki siinä oli treeniäkin hieman tavallista enemmän ja sitä lisättiin dieetin edetessä. Ruoka oli vain puhdasta ja kaikki tuli laadullisesti hyvistä lähteistä. Ei siinä voinut herkuista edes haaveilla :)
   Olen kyllä tutustunut sinunkin käyttämään laihdutusmuotoon, mutta toki tuo koko sisältö ei ole auennut. Nopeaa ratkaisuahan tuolla periaatteella haetaan, kalorit niin alhaalla ja ruoka tulee valmistuotteista. Sehän tässä lienee on ideana, että käytetään juuri kyseisen valmistajan tuotteita. Sehän sitouttaa asiakkaat juuri tälle dieetille. Kun puolestaan esim Fitfarmilla superdieetteissä yms valinta jää lopulta laihduttajalle itselleen, mitä ostoskoriin päätyy.

   Poista
  3. Hei! Olen yksi onnistuja Cambridge painonpudottaja ja voin vakuuttaa, että menetelmä on hyvä ja turvallinen. Valmentajan ohjauksessa jokaiselta putoaa paino takuuvarmasti. Itse sain -12kg kolmen kuukauden aikana, eli noin kilon viikkovauhdilla ollen ykköstasolla, loppuajasta 1+ ja 2 tasolla. Pikkuhiljaa olen taso tasolta käynyt kaikki läpi ja nyt tasapainoilen. Kohta puoli vuotta olen ollut saavutetussa normaalipainossa! Välillä on ollut lomia, jolloin en ole edes kaloreita laskenut ja se on näkynyt muutaman kilon nousuna, mutta hyvin pian viikon aikana saanut taas painon tasaantumaan.

   Jos joku epäilee menetelmän terveellisyydestä niin ainakin omalla kohdalla mm. kokonaiskolesteroli laski 5,2 (suositus alle 5) 3,9:ään ja kaikki muutkin arvot pysyivät hyvinä ja hemoglobiini nousi.

   Liikun paljon ja ennen rankempaa suoritusta otan hiilihydraatit esim hedelmistä. Erittäin hyvänä palautusjuomana toimii maitoon sekoitettu cambridgejauhe!

   Ehdottomasti suosittelen tätä menetelmää päästäkseen normaalipainoon!

   Ja Johanna, olen sun salainen ihailija ja kaikille olen suositellut tutustumaan blogiisi ja sinun upeaan onnistumistarinaan!

   Poista
 4. Jep, ei sinunkaan kalorimäärään herkutella :)

  Siis ei, jokainen laihduttaja valitsee itse tasonsa ja se määritellään terveydentilan ja mahdollisten lääkitysten pohjalta. Tavoitteena on, että laihduttaja pääsee irti vanhoista ruokatottumuksista ja löytää ne suomalaisten ravintosuositusten mukaiset annoskoot ja opetellaan sitä mitä sinne lautaselle laitetaan. Tässä on siis kokonaisvaltainen muutos, eikä koko laihdutusaikaa syödä näitä valmisteita vaan alemmilla tasoilla, jotta turvataan ravinnonsaanti. Mitä ylemmäksi tasoja mennään niin pääperiaate niissä on se normaali ruoka ja ruokavalio :) Mutta jokainen laihduttaja valitsee oman tiensä ja kaikki eivät sovi kaikille. Itse tykkäsin tässä siitä, että on se tuki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo annoskoko onkin laihduttajille todella tärkeä asia opetella. Ei sekään riitä, että syö terveellisesti, jos annos on hevoskuorman kokoinen joka aterialla :) Tällä(kin) asialla jos jollain on todella helppo huijata itseään.
   Tärkein on oma motivaatio ja tahto muutokseen. Keinoilla ei ole mitään merkitystä, jos ei ole tehnyt päätöstä itsensä kanssa ja todella halua tuloksia. Halusta muutokseen kaikki lähtee, jokainen vain voi valita sen oman polkunsa millä päämäärään pääsee. Pientä muutosta kaipaisin tällä hetkellä itsekin, mutta se aloittaminen näköjään on nyt työläintä :)

   Poista
 5. Hei. Voisitko heittää muutaman välipala/iltapala vinkin raskaana olevalle. Itse joudun pahoinvoinnin takia syömään vähintään parin tunnin välein ja haluaisin jotain vaihtelua välipaloihin :) millaisia aterioita itse söit raskausaikana kun sait kuitenkin painon pidettyä kurissa? Kiitos jo etukäteen :) ja hauskaa kevättä! -Milla-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaisia välipaloja syöt tällä hetkellä, etten anna samoja vinkkejä :D ?

   Söin siis ihan normaalisti, kiinnitin huomiota annoskokoon ja söin itse sen 5 kertaa päivässä, mutta kalorimäärällisesti en nostanut päivän syöntejä, en siis tuudittautunut siihen, että raskaana ollessa pitää syödä kahden edestä :D Mielitekojahan raskaana ollessa tulee :)

   Poista
 6. Kun ryhtyy edustamallesi pudotusohjelmalle, onko lääkärin tarkastusta ensin ja kerrotaanko myös ne negatiiviset asiat mitkä mahdollisesti liittyy kyseiseen dieettiin? Kuinka suuri on keskeyttäjien määrä vai onko ollenkaan? Itse en ole koskaan tarvinnut laihduttaa niin en varmasti ymmärrä oikein, kuullostaa vain hurjalta 450 kcal aloitus ja jatkossa loppuelämä 1500 kcal/pv ja onko se jatkuvaa tarkkailua syömisien suhteen? Uskon et jos lapsena on oppinut oikeanlaisen suhtautumisen ruokaan ja oikeat annoskoot, painon kanssa ei ole ongelmia. Sairaudesta johtuva ylipaino on asia erikseen. Vai onko sellaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiakas täyttää terveystietolomakkeet ja sen mukaan ohjaamme hänet tasoille, jotta painonpudottaminen on turvallista. Joillakin tasoilla aloittaessa pudottajan on otettava ja pyydettävä lupa lääkäriltä, mikäli haluaa aloittaa alemmalta tasolta kuin me sanomme :)

   Kyllähän keskeyttäjiäkin on, kaikkihan on kiinni pudottajan motivaatiosta, itsekurin määrästä jne... eivät kaikki onnistu, sehän on selvää kuten jokaisessa erilaisessa elämäntapamuutoksessa. Ja tietysti, kerromme mahdollisista sivuvaikutuksista ja ne lukevat ihan esitteissäkin.

   Itse en juuri tällä hetkellä tarkkaile sitä mitä syön, sehän on siitä kiinni miten pudottaja on omaksunut muutokset. Ja ei, ei kerralla nousta 450 kcal --> 1500 vaan meillä on 6 tasoa, joiden mukaan tasoilla noustaan ylöspäin samalla oppien annoskoot, mitä lautaselle pitäisi laittaa jne.

   Ylipainon syitä on paljon, en ala niitä tässä luettelemaan, mutta ei se ihan noin yksiselitteistä ole :) Itselläkin oli ongelmana vain herkut, ei se oikean ruuan määrä tai syöminen :)

   Poista
  2. Enemmän on ylipainosta johtuvia sairauksia kuin sairaudesta johtuvaa ylipainoa..

   Poista
 7. Hyvin sä oot vetänyt! Aivan mahtavasti <3 Hieno tulos!

  VastaaPoista
 8. Kiitos vastauksista, osaat vastata ystävällisesti, ilo lueskella.....:)

  VastaaPoista
 9. Iso peukku, ihan mahtavaa! <3 Tämän voimalla kohti unelmapainoa, johon on noin 8kg matkaa ihannepainoon! Cambridgen avulla. :) Luulen, että monen negatiivinen ajatus kaatuis hetkessä tämän painonpudotusmetodin edessä, jos ensiksi kokeilisi....Niin minäkin ajattelin, että huuhaata ja en usko, nyt oon erittäin kiitollinen että nyt muutaman vajaan muutaman kk ainaka reilu 6kg on jo poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se yleensä on että jos ei tarkalleen tiedä mistä on kyse niin ajatus voi olla negatiivinen :) mahtavasti olet saanut pudotettua painoa , ihan huippua <3

   Poista
 10. Kyllä tuo on niin upeaa, että pakko kommentoida asiaa jälleen kerran! :D Mahtava sinä! <3 Ja kuinka kaunis oletkaan! Suorastaan säteilet! <3

  Ihanaa tiistaita! :)

  VastaaPoista
 11. No mulla lähti 10 kiloa, mutta lähti myös tukka päästä tuolla dieetillä, eli kalju lopun ikää :(

  VastaaPoista
 12. Mahtava fiilis tässä postauksessa.

  Auringon säteitä viikkoosi.

  -Isla

  Tsekkaapas kirjoitukseni pahan puhumisesta selän takana, mikäli ehdit!
  http://islakahdenkesken.blogspot.fi/2016/03/pahan-puhuminen.html

  VastaaPoista
 13. Upea saavutus, ja oli varmasti kaiken vaivan arvoinen! Minkä verran liikut ja treenaat nykyisin, entäs painon pudottamisen aikoihin?

  Aurinkoista keskiviikkoa!

  -Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Painonpudottamisen aikaan liikuin aluksi kävellen 4-5 x / viikko ja nykyisin / talvisaikaan vähemmän :) Nyt kun kevät ja kesä tulee niin tulee taas lisättyä liikuntaa :)

   Poista
 14. Olisin kysynyt vielä että jos oli tasolla 1 lähes koko ajan niin söitkö pääasiassa vain noita pusseja ja patukoita? Tuolla kalorimäärällä ei kyllä varmaan liikuntaa harrastettu vai..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, söin ainoastaan pusseja, en ollenkaan patukoita laihdutuksen aikana :) Kyllä tuolla kalorimäärällä liikkua jaksaa oikeastaan jopa paremmin kuin sillä ruokavaliolla / karkinsyömisellä millä ennen elin :D

   Poista
 15. Komppaan Johanna ajatustasi, että jaksaa liikkua paremmin kuin ennen! Minä ainakin ykköstasolla ollessa jaksoin liikkua matalilla sykkeillä, eli rauhallista liikuntaa. Se matalasykkeinen on muutenkin tehokkaampaa rasvankulutuksen kannalta! Minun cambridge-ohjaaja kannusti minua menemään juoksumattotestiin, koska hän oli sitä mieltä, että liikun liian korkeilla sykkeillä. Menin testiin sitten kun olin saanut -10kg pois ja ennen testipäivää söin 3-4 tason verran, koska se kuitenkin oli niin fyysisesti rankka testi, vaikka alle tunnissa siitä selvisi.

  Testissä sain sykserajat peruskestävyys, vauhtikestävyys ja maksimikestävyys liikunnalle. Harrastan juoksua ja nämä sykerajat palvelevat erittäin hyvin tätä harrastusta. Peruskestävyys sykkeillä juostessa rasvakulutus kaloreista on aina suurempi kuin että juoksen vauhti tai maksimisykkeillä. Ja nautin oikein tunteesta, että jaksaa juosta ja rasva palaa = tirisee :)

  Tavoitteenani onkin ensi elokuussa juosta kokomaraton -15kg kevyempänä kuin vuotta aiemmin! Viime kesänä juoksin puolimaratoneja kaksi.

  Vielä on muutama kilo matkaa tähän finaaliin :)

  VastaaPoista
 16. Eksyin blogiin ja tähän tekstiin alotettuani itsekin Cambridge-ohjelmalla. Hienon työn olet tehnyt, onnea siitä! Olisin halunnut kysyä, kun laihdutus on tapahtunut aika nopeaan tahtiin, että miten nahka pieneni laihdutettujen kilojen mukana? Tämähän on hyvin yksilöllistä, mutta mietin, että miten käsissä, reisissä ja erityisesti mahassa nahka pysyy laihdutuksen perässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nahka on tullut vuosien saatossa mukana, eli se on vetäytynyt suhteellisen hyvin. Tosin fakta on se, että kyllä sitä aina jonkin verran jää :) Itse aloitin nyt sellaisen kiinteytymisen ja sekin on jonkin verran auttanut. Käden roikkuvat sain aika hyvin pois juuri tällä kiinteytymis treeneillä - kuntoon cambridge ohjelmalla, samoten kuin reisistä. Se mihin on ainakin vielä jäänyt ylimääräistä nahkaa on vatsan seutu. Mutta ei sitä ylimääräistä ihan niin hirveästi ole, mitä voisi ajatella.

   Poista
 17. Hei!

  Kuinka pitkiä kävelylenkkejä teit laihdutusprojektin alussa?

  VastaaPoista

Kiitos kommentista.