Puutarha kuuluu jokaiseen kotiin

Oletko kuuluisa viherpeukalo, vaiko sittenkin se tyyppi, jonka hoivissa kaktuskin päättää tehdä itsemurhan viimeistään muutaman päivän hoitamisen jälkeen? Asutko suuressa omakotitalossa monen hehtaarin pihalla, vaiko sittenkin pienessä kerrostaloyksiössä, jossa pihan virkaa toimittaa kaikille yhteinen betonipläntti ja likainen hiekkalaatikko? Sopi mikä tahansa näistä kuvauksista sinuun, voit sinäkin saada kotiisi upean ja kateutta herättävän puutarhan. Miten ihmeessä?

Viherkasvit vaikuttavat yksilön hyvinvointiin

Ensinnäkin on syytä mainita, että viherkasveilla on tutkitusti vaikutusta yksilön hyvinvointiin. Tämä on otettu käyttöön esimerkiksi edistyneissä sairaaloissa, joissa potilailla on mahdollisuus mennä istumaan kasveja täynnä olevaan viherhuoneeseen hoitonsa tueksi. Lisäksi suuri osa kuntoutuskeskuksista, jotka on tarkoitettu esimerkiksi alkoholismista tai päihderiippuvuudesta kuntoutuville, on rakennettu luonnon helmaan juurikin tämän seikan takia. Ei ole sattumaa, että meille kaikille on alakoulusta saakka painotettu, että kymmenenkin minuuttia päivässä metsässä vietettyä aikaa riittää kohentamaan mielialaa merkittävästi. Nämä vaikutukset ovat erityisen hyvin havaittavissa niiden kohdalla, jotka ovat asuneet kaupungissa koko ikänsä ja joiden lähin kosketus luontoon on heidän asuinalueensa ”betoniviidakko”. Miksi et siis toisi luontoa omaan kotiisi ja nauttisi luonnosta aina kotona ollessasi?

Viherpeukalo kylvää siemenet itse

Mikäli rakastat luontoa ja ulkona tekemistä, sekä kasvun seuraamista ja hoivaamista, on kasvien kylväminen siemenestä saakka sinulle varmasti varsin mainio ja sujuva vaihtoehto. Kylvämällä siemenet itse saat kasvisi edullisesti, ja saat katsoa niiden kasvua aina pienestä vihreästä versosta kukoistavaan kukkaan saakka.

Nopeita ratkaisuja toivova ostaa taimet tai kukat valmiina

Eikö mullassa rämpiminen kiinnosta, mutta haluaisit piristää pihaa kauniilla kasveilla? Suuntaa taimitarhalle! Sieltä saat kasvit ja kukat valmiiksi kylvettynä ja taimivaiheeseen kasvatettuna. Sinulle ei jää muuta työtä kuin istuttaa se omalle perennallesi ja nauttia niiden kauneudesta.

Parveke tai sisätilat voivat toimia myös puutarhana

Eikö betonipihasi oikein tarjoa oivaa kasvualustaa kukille? Ei hätää! Tuo puutarha sisätiloihin. Istuta kukkia ikkunalaudalle ja ripusta amppeleita kattoon ja köynnöskasvit seinälle. Täytä koko parveke kukkaruukuilla, niin voit nauttia kukkien kauneudesta ja tuoksusta juodessasi joka-aamuista aamukahviasi ikiomalla parvekkeellasi.