Haaveiletko etätöistä? Moni meistä on joskus katsonut Sinkkuelämän Carrien elämää kateudesta vihreänä. Yön pimeyden rauhoittuessa New Yorkin ylle hän kirjoittaa pienellä tietokoneellaan upeassa luksusasunnossaan tekstejä kaupungin parhaaseen muotilehteen, ja päivisin hän voi nauttia New Yorkin sykkeestä ystäviensä kanssa drinkkien äärellä. Eikö kuulostakin unelmien elämäntyyliltä? Kuka tahansa voi olla oman elämänsä Carrie! Nykyisin freelancer-töiden tekeminen on helpompaa kuin uskotkaan.
Kotoa käsin töiden tekeminen ei kuitenkaan aina ole ihan niin helppoa ja romanttista kuin moni saattaa kuvitella. Se ei suinkaan ole vain sitä, että tehdään pari tuntia töitä silloin tällöin ja tahkotaan miljoonia. Se ei myöskään ole ainaista ihanaa lomailua. Kun tekee töitä kotoa käsin, on oltava suuri määrä itsehillintää ja osattava organisoida ajankäyttönsä oikein. Jos harhautuu jatkuvasti sivupolulle työn tekemisestä ja löytää itsensä keittiöstä syömästä tai sohvalta katsomasta televisiota, saattaa työnteko pahimmillaan venyä koko päivän mittaiseksi, kun asiat eivät tule ajallaan tehtyä. Paras tapa onkin nimittää itselle työhuone tai työtila ja tehdä tarkka aikataulu sille, minkä ajan työhuoneessaan viettää. Työhuone ei ole tilan tuhlausta, sillä työpäivän päätteeksi siellä voi rentoutua vaikka Kalevalakasinolla pelaten. Mutta miten tämä hoituu pienessä asunnossa, jossa ei ole ylimääräistä tilaa?
Työhuoneeksi riittää vaikka yksi pöytä
Vaikka työhuoneen nimi viittaakin kokonaiseen huoneeseen, ei sen todellisuudessa tarvitse olla ollenkaan suurikokoinen tila. Nimi työtila saattaa joissakin tapauksissa olla jopa kuvaavampi ilmaisu, sillä periaatteessa työtilaksi voi riittää vaikkapa olohuoneen nurkkaan asetettu työpöytä. Tärkeintä on oma mentaliteetti ja se, että liittää työtilansa nimenomaan työn tekoon. Kun työtila on olemassa työntekoa varten, ei työaikoina tule harhauduttua harhapoluille. Paras idea on luoda työtila neutraaliin ympäristöön, jossa ei tule houkutuksia eikä siellä ole haittatekijöitä. Esimerkiksi keittiö on usein huono työtila siksi, koska ruokakaapit saattavat turhan usein houkuttaa nälkäistä työntekijää puoleensa.
Muista luoda työtilastasi sellainen, että viihdyt sen parissa pitkiäkin aikoja. Panosta esimerkiksi ergonomiseen istuimeen ja riittävään valaistukseen. Myös pöydän korkeus on erittäin olennainen tekijä asentomukavuudessa. Mikäli haluat luoda tilaan yleistä viihtyisyyttä enemmän, esimerkiksi viherkasvit ovat hyvä vaihtoehto.