Tee-Se-Itse: Kotona tehty saippua

Miten tehdä saippuaa kotona?

Kuka nyt ei rakastaisi hyvältä tuoksuvaa saippuaa, joka jättää kädet ihanan pehmeiksi ja hyvin hoidetuiksi? Saippua on hyvä lisä myös esimerkiksi joulupukin konttiin, sillä kuka nyt ei rakastaisi ihanan tuoksuista ja kauniisti pakattua pakettia, jonka sisältö on vielä kaiken lisäksi hyödyllinen käyttötavara? Entä jos tähän yhtälöön lisätään vielä se, että lahja on rakkaudella lahjan antajan omilla käsillä tehty? Ei lahja oikein tämän paremmaksi voi mennäkään! Mutta miten saippuaa sitten tehdään itse kotona? Lue alta helppo resepti kotitekoiseen saippuaan.

Tee-se-itse-saippuan ohje

Tarvikkeet saippuan valmistukseen:

  • 500 g saippuamassaa (kirkasta)
  • luonnollisia tuoksuöljyjä (esimerkiksi hattara, mansikka, aprikoosi)
  • luonnollisia värijauheita (esimerkiksi punajuurijauhe, hibiscusjauhe, sahramijauhe)
  • silikonisia saippuamuotteja
  • kattila ja kattilaan mahtuva kuumuudenkestävä astia
  • itse tehtyjä etikettejä, vyötteitä, kirjainleimasimia, tarroja yms.

Tee näin:

1. Aloita sulattamalla 500 g saippuamassaa kattilassa vesihauteeseen asetetussa astiassa. Veden ei tarvitse olla kiehuvaa, mutta mitä kuumempaa se on, sitä nopeammin saippuamassa liukenee. Jos haluat kokeilla eri tuoksuja ja värejä, sulata vain osa saippuamassasta kerrallaan.

2. Jatka lisäämällä sulaan saippuamassaan noin 5 tippaa tuoksuöljyä.

3. Lisää massaan värijauhe. Koska värit ovat jauheena, voi niitä joutua hämmentämään massan sekaan jonkin aikaa puutikun avulla. Älä kuitenkaan vatkaa, jotta massaan ei tule vaikeasti poistettavia ilmakuplia.

4. Kun massa on sekoitettu tasaiseksi, on aika kaataa se silikonimuottiin. Tähän tarkoitukseen käyvät vallan mainiosti esimerkiksi ruokakaupoista saatavat leipomiseen tarkoitetut muotit, mikäli sinulla ei ole saippuamuotteja. Anna massan jäähtyä tasaisen alustan päällä viileässä (jääkaapissa tai ulkona), kunnes se jähmettyy.

5. Paketoi saippuat haluamaasi etikettiin. Voit esimerkiksi printata kartongille kauniit vyötteet ja koristella ne tarroilla tai leimasimilla. Esimerkiksi saippuan tuoksun voi leimata etikettiin.

Vinkkejä saippuan tekemiseen

  • Markkinoilla on sekä valkoista saippuamassaa että kirkasta saippuamassaa, ja ne määrittävät lopputuloksen kirkkauden ja peittävyyden. Tässä ohjeessa on käytetty kirkasta massaa.
  • Leikittele tuoksuilla ja väreillä. Miten olisi vaikka laventelin tuoksu ja kauniin violetti luonnollinen kukkaisjauhe väriksi?
  • Muotin ei tarvitse olla klassisen kulmikas palasaippuamuotti, vaan voit tehdä saippuastasi minkä muotoisen tahansa.